Vreemde zilverreiger, bosuil en ijsvogel

Op de trektelpost was vanochtend niet veel te beleven. Een barmsijs spec, wat sijzen, een goudvink en 2 grote zaagbekken. Daar bleef het echter bij. We zijn maar in de buurt gaan vogelen. Dit leverde gelukkig meer op. 3 mooie vrouwtjes brilduiker en veel grote zilverreigers. Op één weiland zagen we 8 zilverreigers fourageren waaronder een vreemd exemplaar. Rode poten en een zwarte snavel (zie hieronder). De website van birding biesbosch biedt wat hulp:

De ondersoort Modesta behoort tot de reigerachtigen van het genus Egretta. Deze ondersoort komt voor in Zuid- en Centraal Azië, inclusief Nieuw-Zeeland en Australië. De wereldpopulatie wordt geschat op 25.000 vogels. Ter vergelijking: de wereldpopulatie Grote zilverreiger (ssp.alba) bestaat uit circa 50.000 vogels.-  De ondersoort E a modesta kenmerkt zich door het iets kleinere formaat, de rode tibia in de broedtijd, in combinatie met een groene washuid en zwarte snavel. In winterkleed is zij echter niet te onderscheiden van de westelijke Grote zilverreiger (ssp. alba).

Nu komt onze waarneming natuurlijk niet overeen met hetgeen wat hier in de tekst wordt aangegeven. Dit betreft echter een winterwaarneming maar de vogel is blijkbaar al in zomerkleed? Neem als lezer gerust contact met me op wanneer je hier meer informatie over hebt.

Rode poten en zwarte snavel

In de regio zaten nog meerder grote zaagbekken en andere grote zilverreigers. Deze hoek van Twente blijkt toch het meest geschikt als je zoekt naar grote zaakbekken. Tijdens het afspeuren van het kanaal zag ik plots, op een meter van me af, een ijsvogel in het riet zitten. Helaas was de vogel sneller dan mijn camera en heb ik hem niet vanaf een meter kunnen filmen. De opnames zijn van dezelfde vogel op een later moment gemaakt. Een ijsvogel op een meter afstand blijft een bijzondere ervaring. Het was een prachtig mannetje (geheel zwarte snavel). Andere leuke waarnemingen op die dag waren een bosuil, twee witkoppige staartmezen en een klapekster boven in de boom.

Iedereen succes in de speurtocht naar de Russische kauwen. Hopelijk kunnen er een paar goede foto’s worden geschoten.

Advertenties

2 gedachtes over “Vreemde zilverreiger, bosuil en ijsvogel

  1. Beste vogelaar, boeiend je verslagen te lezen, maar ik kon er niet uit opmaken welke telpost je bedoeld. Ik zou het graag willen weten? Zelf ook een vogelaar met als thuisbasis de Starrevaartsplas te Leidschendam, maar mag graag ook overal naar toe gaan, vandaar mijn belandstelling naar je telpost.

    Met vriendelijke groet, Ab van der Burg, Leidschendam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s