Dutch Birding vogeldag 2011

Eén keer per jaar organiseert Ducht Birding een vogeldag in Lunteren. Deze dag is zowel voor leden als voor niet-leden te bezoeken en men kan er genieten van interessante lezingen en nieuwe produkten bekijken & kopen. Ik had deze dag bijna gemist door een het ontbreken van een auto maar deze werd op het laatste moment gelukkig nog opgelost. Na het missen van de introductie schoof ik snel aan bij de lezing door Alan Davis & Ruth Miller. De auteurs van het boek ‘The Biggest Twitch‘ vertelden, met een gezonde dosis Engelse humor, hoe ze in 2008 het wereldwijde jaarlijst record hebben gevestigd. Het is ze gelukt om 4341 soorten te zien. Een ongelooflijke presentatie! Na de verkoop van hun huis en het opgeven van hun banen zijn ze een volledig jaar rond de wereld gereisd om dit voor elkaar te krijgen.

Na de pauze werd er door The Sound Approach een update gegeven over de (her)ontdekking van de bruine visuil in Turkije. De Turkse bezoekers vertelden hoe ze de uilen hebben herontdekt door goed naar de signalementen van de locals  te luisteren. Ze hebben vooraf een aantal potentiële gebieden uitgezocht om daar vervolgens te zoeken naar deze mysterieuze uil. Uiteindelijk vonden ze 3 zingende mannetjes. Het was erg interessant om de geluidsopnames te horen en te genieten van de prachtige foto’s. Zeker wanneer je beseft dat deze soort als uitgestorven werd beschouwd.

Daarna was het podium enige tijd voor Nils van Duivendijk en Dick Groenendijk. Dit duo gaf een drietal lezingen die voor deze herintredende vogelaar niet altijd even makkelijk waren. Onder de strijdlustige titel: in de Frontlinie van de Determinatie ging het eerste deel over de determinatie van Iduna-spotvogels (uiterlijk en geluid) en bergfluiter en balkanbergfluiter (uiterlijk). In het tweede deel werd de determinatie van de bergfluiters afgerond door het geluid te behandelen. Toen dit was afgerond werd als klap op de vuurpijl de mystery Vlieland-kwik van 2009 uitvoerig besproken en kwamen er meer achtergronden over het ‘oostelijke gele kwikstaart-complex’ naar voren. Bijzonder informatief en het gehoor van de bezoekers werd goed op de proef gesteld door middel van de vele geluiden met bijbehorende sonogrammen.

De foto-presentatie en geschiedenisles van Phil Koken was een lust voor het oog. Zijn reis van Patagonië naar de Falklandeilanden was een avontuur waar de mensen in de zaal een beetje van mee konden genieten. Helaas moest ik de laatste presentatie van Wim Wiegant voortijdig verlaten in verband met een latere afspraak maar de sfeer zat er goed in. Zijn ‘subjectieve’ presentatie over de blokkers van de laatste 50 jaar deed al flink wat stof opwaaien.

In de lobby werd het voor de bezoekers wel erg aantrekkelijk om een aantal centen uit te geven. Stands met boeken, films, stickers, reizen en optiek waren allemaal goed vertegenwoordigd. Zelf heb ik nog wat oude jaargangen van Dutch Birding op de kop getikt en het boek ‘Flight Identification of European Seabirds’ gekocht. Uit zelfkennis en bescherming heb ik de optiek-hoek enigszins vermeden maar ik zag vele bezoekers tussen de prachtige kijkers, telescopen en statieven snuffelen.

Een geslaagde dag en de complimenten voor de organisatie! Alles was weer erg goed geregeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s