Weekendje trektellen

Na een weekendje trektellen zijn de resultaten absoluut niet slecht. Op zaterdag was het goed weer toen we vertrokken. De zon scheen maar ik had helaas al gelezen dat de bewolking later die ochtend alsnog zou komen. Onderweg kreeg ik al het bemoedigde smsje of ik me verslapen had en dat ik net de opvliegende kraanvogels had gemist. Na dit opbeurende bericht zagen we gelukkig nog 8 kraanvogels over de parkeerplaats vliegen. We reden net onder wat bomen en moesten even flink gas geven om de determinatie met zekerheid vast te stellen. Dit is gelukt danzij de rally-skills van de bestuurder. We hadden het slechte nieuws uit de sms in ieder geval achterhaald. Op de route naar de telpost spotte ik een klapekster en konden we genieten van een zingende geelgors. De temperatuur was in tegenstelling tot vrijdag aangenaam en je kon meteen merken dat er nauwelijks wind stond. Aan de overkant van het water maakte een rietgors een contactroepje en die was op circa 100 meter nog uitstekend te horen. De ochtend bracht ons 128 brandganzen (zie foto) en daar heeft één van de waarnemers een prachtige geluidsopname van gemaakt. Andere leuke waarnemingen op de ochtend waren waterpiepers, pijlstaarten, grote zaagbek, kleine– (zie foto) & wilde zwaan en boomleeuwerik. Tegen 12 uur vonden we het welletjes geweest en we besloten de telling te stoppen. Door het scherpe gehoor van één van de medetellers hoorde we op de parkeerplaats een glanskop.

De meeste vogelaars rijden na het trektellen wat extra kilometers om de daglijst flink uit te breiden. Wij zijn daar geen uitzondering op. De mist kwam echter weer opzetten en dat maakte het lastig om naar goudplevieren op de akkers te zoeken. Tijdens het afspeuren kwamen we enkel kieviten en nog 4 vroege grutto’s tegen. In een andere akker fourageerde een flinke groep kramsvogels en enkele koperwieken terwijl achter ons een paartje patrijzen wat angstig om zich heen keken. Aangezien de chauffeur nog geen goudplevieren op de jaarlijst had, besloten we naar de plek te rijden waar ik er vrijdag nog 4 had gezien. Tot grote verbazing van ons beide zaten er geen 4 maar meer dan 100 goudplevieren tussen de kieviten en wulpen. We besloten het te bestempelen als een prima afsluiting van de dag en dat het tijd werd om richting huis te gaan. Bovendien was mijn eigen jaarlijst ook weer gegroeid door waterpieper, graspieper, glanskop, patrijs en kleine zwaan  en staat nu op 107.

Zondag

Zondagochtend was het prachtig weer met een helder blauwe lucht. Ideaal qua temperatuur maar niet erg praktisch om vogels te tellen. Bewolking biedt contrast en meer contrast levert betere tellingen op. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het zonnetje wel erg goed voelde. Zeker na al het gure weer van de opgelopen tijd. Er was voor maart toch een redelijk trek maar een groot deel van de ganzen hebben we, door de felle zon, niet op naam kunnen brengen. Er kwamen redelijk wat roofvogels over waaronder tientallen buizerds, 3 haviken en een aantal sperwers. Eén van de sperwers gaf een korte show door achter een spreeuw aan te vangen. De spreeuw kon ternauwernood aan de scherpe klauwen ontsnappen. Tegen 11:00 uur hingen er veel buizerds in de lucht en de herinneringen van 10 oktober 2010 met een dagrecord van 1075 buizerds kwamen weer even bovendrijven. Over de gehele ochtend werden o.a. de volgende soorten opgeschreven: grote gele kwikstaarten, veldleeuweriken, boomleeuwerik, witte kwikstaarten, kneu, graspiepers, zilvermeeuwen, brandganzen en een viertal grote zaagbekken. De telling liep officieel om 12:00 uur af en ons geluk kon niet op toen één van de waarnemers om 11:58 uur in de verte nog vijf kraanvogels zag cirkelen. Een mooie afsluiting voor een vogelrijk weekend. De jaarteller staat dankzij de kneu op 108.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s