Missie dubbel geslaagd!

Zoals jullie hieronder kunnen lezen was mijn doelsoort afgelopen zaterdag al gezien. Maar met een vleugje arrogantie en naïviteit had ik al snel een nieuwe doelsoort bedacht. De visarend? …. Daar was het helaas nog te vroeg voor. Dan maar een bruine kiekendief. Een soort die nu massaal Nederland weer binnenvliegt. Op zaterdag was het nog even wikken en wegen over de aanvangstijd maar ondanks de zomertijd stonden we er gewoon tegen kwart over zeven. Een helderblauwe hemel maar bikkeltje koud. Aan de grond was het zelfs -9.

De trek kwam redelijk op gang met houtduiven, kramsvogels en koperwieken. Er vloog een grote gele kwikstaart over en een mannetjes sperwer was door vrouwlief al vroeg het horst uit geschopt. Op de achtergrond begonnen meerder zangvogels aan hun riedeltje, waaronder: geelgors, tjiftjaf en roodborstapuit. Een eenzame boerenzwaluw was bang dat hij niet werd meegeteld en liet zich voor de zekerheid een paar keer duidelijk horen, +1. We hadden echter niet verwacht dat we de eerste tellers zouden zijn en hadden zodoende geen papier & pen meegenomen. Ons geheugen werd tot ongeveer kwart voor acht flink op de proef gesteld. Tegen die tijd begonnen er meerdere tellers wakker te worden en konden we snel onze soorten en bijbehorende aantallen noteren.

In een uithoek hoorde ik een geluid dat ik me nog kon herinneren uit mijn Vlie-III, JNM tijd. Twee bontbekplevieren vlogen van de plas. Hun sneaky poging om onopgemerkt Twente te verlaten was mislukt. Een nieuwe soort voor mijn jaarlijst. Na een rustig uurtje begonnen de soorten weer aan te tikken. Appelvink, bonte strandloper, keep en meerder grote zilverreigers. De ontdekker van de rode wouw wilde schijnbaar opnieuw zijn superioriteit bewijzen want hij ontdekte de eerste bruine kiekendief! Een prachtig adulte man vloog over de telpost (zie foto) en zag tegelijkertijd met de andere tellers een vrouw bruine kiek (waar hij snel naar toe vloog). Later op dag zou er nog een derde exemplaar de telpost passeren. In het veld naast de telpost werd de eerste gele kwikstaart van het jaar gevonden en een kleine tien minuten liet het vogeltje zich ook nog even horen.

Opnieuw een korte stilte.. maar iedereen werd wakker geschud door slechts twee woorden, rode wouw. In de verte kwam een exemplaar onze kant opvliegen. Door de telescoop was goed te zien hoe de vogel regelmatig met zijn staart aan het buigen was. De dag sloot af met witgat. Deze schoot de telpost in razend tempo voorbij. Vier nieuwe jaarsoorten op de zondagochtend. Het totaal in Twente staat op: 127!
De foto’s zijn gemaakt door de andere tellers en ook de video is niet door mezelf gemaakt. Een van de fotografen heeft een site met prachtige foto’s. Die kun je HIER vinden.  De video is geschoten door iemand van Vogelwerkgroep Losser.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s