De kwartelkoning van Twente

Lang lang geleden, in een land hier ver vandaan leefde een koning. Door de titel verwachten jullie wellicht een sprookje maar dit verhaal bevat geen romantisch plot, en er komen al helemaal geen ridders langs. Gisteravond ben ik met twee anderen op zoek gegaan naar de kwartelkoning van Twente. Deze ral-achtige is een bijzondere soort in Twente en maakt een zeer uniek geluid dat al op grote afstand is te horen. Eén keer in de zoveel jaar doet de kwartelkoning het Twentse land weer aan maar zijn exacte locatie wordt (geheel terecht) geheim gehouden.

Het bekendmaken van deze waarneming kan resulteren in verstoring. Veel vogelaars in de regio hebben de kwartelkoning nog niet gezien of gehoord en staan te popelen om dit te veranderen. Het is een illustere vogel die zich zelden laat zien. De meesten vogelaars zullen er nooit één zien maar met een beetje geluk en de juiste contacten wel één horen. Ze maken een uniek geluid dat bijzonder veel lijkt op hun wetenschappelijke/latijnse naam: Crex crex.  Het geluid is gemakkelijk na te bootsen door met je bankpas langs een kam te raspen.

Tijdens het wachten konden we geelgors, steenuil, houtsnip en kwartel in ieder geval al op het lijstje bijschrijven. Het duurde echter nog dik een uur alvorens de koning der kwartels zich uiteindelijk liet horen. De kwartelkoning kon ik dus officieel bijschrijven op mijn Twente & NL lijst. De missie was geslaagd. Na de eerste roep hebben we nog drie kwartier zitten genieten van zijn roep. Op een gegeven moment zat de vogel op nog geen 40 á 50 meter afstand maar door de schemer konden we zijn uitstekende kop helaas niet ontdekken. Tevreden en vol enthousiasme liepen we terug naar de auto met in de verte nog steeds het geluid van de roepende koning.

 

Advertenties

Een gedachte over “De kwartelkoning van Twente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s