Trektellen, en de kust

De afgelopen dagen had ik veel tijd voor vogels. Boven Falsterbo was het de afgelopen dagen bijzonder druk en ik had het gevoel dat het vanaf vrijdag helemaal los zou gaan in de lage lagen.  Zuid-oosten wind is niet ideaal maar dat mocht niet baten. Al die rovers moesten toch een keer de tocht gaan maken. Op de telpost was ik de tweede teller die ter plekke was en met uitzondering van een kort bezoek stonden we alle uren met zijn 2en. De telling begon vol goede moed en vanaf het eerste moment was het tellen geblazen.

Er vlogen grote groepen houtduiven langs en over de telpost. De grootste groep bestond uit circa 900 exemplaren en het totaal aantal houtduiven stond uiteindelijk op 11070. Over de Oelemars vlogen nog vier verdwaalde boerenzwaluwen die met de aanstaande vorst al beter in Afrika kunnen zitten.  We werden verrast door meerdere blauwe kiekendieven waarvan er slechts één goed te zien was. De overige kieken lieten zich helaas minder goed zien. Voor het oplettende oog waren er leuke verassingen te vinden. Tussen de kolganzen ontdekten we twee keer kleine groepen pijlstaarten. Het hoogtepunt van de telling was een zeearend. Dit was pas de derde waarneming van deze soort in tien jaar tellen op de Oelemars. Een prachtige, enorme vogel. Tijdens het afspeuren van de horizon ontdekte ik steeds meer buizerds toen ik plotseling een Aquila spec. in beeld kreeg. Gelukkig kreeg de andere teller de vogel snel in beeld en konden we de determinatie afronden.  Die waarneming werd natuurlijk niet meer overtroffen maar het dagrecord rietgorzen werd door 34 vogels nog wel verbroken.

Zaterdag was het tijd om met twee vrienden naar de kust te gaan. Door de ZO wind was er qua vogels niet veel te zien. Op de dijk zag ik mijn eerst oeverpieper van Nederland terwijl er op de achtergrond een zeearend over de dijk vloog. Een mooi contrast. Bovendien hoorden en zagen we op diezelfde dijk nog een prachtige ijsgors. In de haven zaten veel grote mantelmeeuwen en we werden verrast door een kleine groep paarse strandlopers. Het zeetellen liep op niets uit maar de steenlopers vlogen ons om de oren. In Ezuma troffen we veel ruigpootbuizerds aan. Op een gegeven moment vlogen er meer ruigpoten dan nominaat in de lucht. Een vreemde ervaring die we vandaag konden delen met vele Nederlanders. De soort werd vandaag 420 keer gezien in Nederland!

In de vroege middag vertrokken we weer richting de binnenlanden. Het was nog steeds prima weer en onderweg besloten we nog een uurtje mee te pakken van de trek over Engbertsdijksvenen. Hier stond een flinke groep tellers die een leuke dag achter de rug had. Het enthousiasme was echter nog niet over omdat er nog steeds roofpietjes werden gezien. Bij de ingang van het gebied troffen we een prachtige juveniele slechtvalk en een snelle verschijning van een smelleken. Een kraanvogel liet zich door de afstand beroert zien maar de lange nek en kleurencombinatie maakte de determinatie alsnog rond. Ten oosten van de telpost werd door een grote groep kauwen veel ophef gemaakt. Het slachtoffer was een rode wouw. Deze was duidelijk geïrriteerd en vloog snel richting zuid om zich te ontdoen van de etters. In noordelijke richting werden we opnieuw getrakteerd op twee ruigbootbuizerds. Tijdens het bidden waren zelfs de bevederde poten goed te zien. De lokale klapekster gaf nog een mooie show door een klein zangertje te slaan om deze vervolgens weer te laten vallen. Waarschijnlijk te zwaar voor de klapekster maar daar heeft het zangertje helaas geen boodschap meer aan. Na wat buizerds, blauwe kieken en nog wat slechtvalken werd het tijd om naar huis te gaan. Het resultaat.. meer dan voldaan op de bank.

Frank, bedankt voor de foto’s!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s