Amerikaanse blauwe kiekendief – Texel

Afgelopen weekend was het niet alleen in Twente een feest qua roofvogels. Heel Nederland kon zich vermaken met zeearenden, rode wouwen en een belachelijk aantal ruigpootbuizerds.  Eén van de meest interessante waarnemingen werd gemeld op zondag, 16 oktober. Om 10:35 uur maakte Ruud van Beusekom via Dutch Bird Alerts de melding dat er een jagende Amerikaanse blauwe kiekendief op Texel werd gezien. De vogel was de zaterdag 15 oktober ook aanwezig en nodige kenmerken leken te kloppen. Het bericht dat er inmiddels veel foto’s waren gemaakt maakte de thuiszittende vogelaars nog nieuwsgieriger.

Er kwamen die dag nog verschillende berichten over de status van de determinatie binnen en het was duidelijk dat de er nog geen zekerheid werd gegeven over de vogel. Vooral het ontbreken van de donkere halszijden is een struikelpunt. De vogel op Corvo heeft dit een stuk duidelijker. Om 15:22 is de vogel voor de laatste keer gezien: hoog wegschroevend naar noord. Er is op het moment van schrijven nog geen duidelijkheid. Toch een ‘normale’ blauwe kiek of een Amerikaanse?

Nu nog een ondersoort van de blauwe kiekendief, Circus cyaneus. Maar er is een kans dat het een soort wordt. De aanwezigheid van deze vogel zal de discussie in ieder geval weer doen opwaaien. Foto’s van de kanshebber zijn hier en hier terug te vinden. Ik heb besloten het determinatieartikel op te nemen aangezien de determinatie van deze (onder)soort bijzonder lastig is. Bovendien is het interessant leesvoer voor elke fanatieke vogelaar. Het artikel is gepost/geschreven door Martin Garner/Julian Hough. Het geeft een duidelijk beeld van de kenmerken. Bovendien heeft Birding World een interessant artikel geschreven (Vol.23 No.12 – niet online te lezen).

Hierbij het determinatieartikel – Amerikaanse blauwe kiekendief. De link is ook te vinden op het Slagpen deel determinatie.

Advertenties

Een gedachte over “Amerikaanse blauwe kiekendief – Texel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s