Trektelpost: De Doorbraak

Twente kent negen geregistreerde telposten. Hier wordt bijna elk weekend door een fanatieke groep vogelaars geteld. Deze telposten bevinden zich, op één na, allemaal nabij de Duitse grens. Een logische keuze aangezien trekvogels door de oostelijke wind soms over de grens worden gedrukt. Hierdoor maakt men op deze telpost meer kans op bijvoorbeeld de kraanvogels. Een ander groot voordeel is de stuwing die door het landschap wordt gecreëerd. In het hart van Twente was echter geen telpost te vinden. Dit kun je goed zien op het overzicht dat trektellen.nl biedt: link. Het werd hoog tijd voor een telpost in het hart van Twente. Na een aantal weken ‘quasi’ wetenschappelijk onderzoek is gekozen om een telpost te beginnen ten zuid-westen van Almelo, De Doorbraak.

De Doorbraak is een ecologische verbindingzone van ongeveer 13 kilometer langs. Het project hersteld de oorspronkelijke situatie en zorgt voor doorstroom van nieuw water. Bovendien biedt het organismen een kans om hun leefgebied te verspreiden en de genenpoel te hernieuwen. Twee informatieve filmpjes zijn hier te bekijken. Het gebied ligt op minder dan 15 minuten rijden en biedt diversiteit in flora en fauna. Voor mij een ideaal gebied waar ik na een dag werken nog wat vogels kan spotten. Het gebied kent een aantal interessante broedvogels zoals paapje, spotvogel, tuinfluiter, blauwborst, waterral, boomvalk en kleine plevier. Maar soorten als grote zilverreiger, slechtvalk en bruine kiekendief worden er regelmatig gezien. Bijzondere waarnemingen zijn o.a.: roerdomp, purperreiger, baardman, zwarte ooievaar, zeearend, witoogeend, steltkluut en krombekstrandloper.

Overvliegende wulp

Het vinden van een geschikte telpost vergt huiswerk. Kijk eerst op www.trektellen.nl of er toevallig een telpost nabij is. Het avontuur kan pas beginnen als dit niet het geval is. Een goede telpost voldoet aan een aantal criteria. 1) Het zicht moet 360 graden zijn en de horizon moet op een flinke afstand liggen. Hoge bomen vangen niet alleen veel wind maar zijn een belemmering op het zicht. 2) De geluidshinder moet minimaal zijn. Pal naast een snel- of rijksweg is geen optie omdat je veel vogels niet op zicht kunt determineren. Het moet geen verassing zijn dat auto’s ontzettend veel herrie maken. Hetzelfde geldt voor treinen.  Hierdoor ben je vaak afhankelijk van trek- & contactroepjes. 3) Als je dit leest hou je waarschijnlijk van vogels maar.. vogels houden niet van jou! Ga op zoek naar een plek waar je weinig mensen treft. Het is niet de bedoeling dat je om de tien minuten een paar Nordic wandelstokken voorbij ziet sjouwen. De voorkeur gaat uit naar verlaten natuur- of cultuurlandschap. Google Earth kan je enorm helpen!

Na een aantal weken huiswerk en veldonderzoek zijn we zondag vol trots begonnen op telpost De Doorbraak. We hebben hier ongeveer 2,5 uur geteld. De resultaten waren alles behalve slecht. Zo hadden we in die korte tijd meer kepen en kramsvogels dan veel andere telposten in de regio. De trek van 70+ barmsijs spec. zorgde meteen voor een Twents record! We werden verrast door een beflijster en even later stonden we te genieten van een havik die actief op een sperwer aan het jagen was, spectaculair. Leuke einzelgangers waren een 1kj zilvermeeuw en een boompieper en -leeuwerik. Met uitzondering van een blauwe kiekendief en sperwer was er weinig roofvogeltrek en kwamen de ganzen pas later in de ochtend op gang.

Doortrekkende sperwer op telpost De Doorbraak

We zijn te volgen op Twitter: TTPdeDoorbraak

Advertenties

2 gedachtes over “Trektelpost: De Doorbraak

  1. Moet zeggen dat het mij persoonlijk wel bevalt dat we volgens mij net ten westen van de voornaamste trekroute van de houtduiven zitten. Scheelt nogal wat ‘Hé, kijk ee… nee laat maar’ momentjes van mijn kant. Al kan dat ook komen doordat we ten zuid-westen van stedelijk gebied zitten..

    We zien het wel. Uren maken is nu het devies!

  2. Gefeliciteerd met jullie nieuwe telpost, het begin met een Beflijster is veelbelovend, nadeel is natuurlijk dat Telpost Oelemars weer wat ervaring armer is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s