Rijden!! Langstaartklauwier

De meeste dagen lopen zoals gepland. Je wordt wakker, geniet van je ontbijt, poetst je tanden en gaat braaf naar je werk. Op het werk geef je net dat beetje extra en dan is er plots 5 minuten extra tijd. Je kijkt wat om je heen om vervolgens toch even snel op Dutch Bird Alerts te kijken. Meestal zie je een paar soorten staan die je wel graag (opnieuw) zou willen zien maar rijden doe ik in ieder geval zelden. Gisteren stond er echter een vogel die de hele dag radicaal zou gaan veranderen. De langstaartklauwier! Een vogel die hier absoluut niet hoort te zijn maar waarmee veel vogelaars bijzonder blij zijn. Het is namelijk een nieuwe soort voor de lage landen.

Hier was het allemaal om te doen, de langstaartklauwier

Het verspreidingsgebied van de langstaartklauwier begint westelijk, vanaf Afghanistan/Emiraten  en eindigt oostelijk in Papoea-Nieuw-Guinea. Absoluut geen soort die je hier in Nederland verwacht. Er zijn acht eerdere WP gevallen gemeld en deze vogel is de vierde voor Europa. De eerste WP vogel werd in 1987 gevangen in Turkije maar pas in 1994 gemeld/herkend.  De laatste vogel dateert uit 2007 en werd in Denemarken ontdekt.

Omstreeks 11:50 zag ik het bericht op internet staan en een paar seconde later belde ik naar een Twentse twitcher waarvan ik wist dat hij absoluut zou gaan rijden. Gelukkig bleek mijn vermoeden dat hij al onderweg was ongegrond. Zijn telefoon gaf  in eerste instantie geen gehoor maar na een e-mail was dit snel opgelost. De knoop werd doorgehakt en een klein uur later vertrokken we vanaf een carpool plaats. De snelheidslimiet werd soms overtreden maar de route via de afsluitdijk was prachtig en leverde meerdere 130km per uur wegen op. Bovendien reden we niet in de drukte van de randstad. De spanning liep soms hoog op aangezien één goede file ons feest zou kunnen verpesten. De wintertijd was net ingegaan en het zou snel donker worden. Bovendien was het op dat moment nog niet duidelijk dat we ter plekke uitstekend konden parkeren.

Vanaf de parkeerplaats was het ongeveer 10 minuten lopen en ik wordt bij twitches pas zenuwachtig als ik vogelaars zie teruglopen. Men keek echter nog voldaan en er was geen melding dat de vogel was gevlogen. In de laatste paar minuten kregen we van voorbijgangers de melding ‘lastig… lastig’. Geen tijd op stil te staan maar wat betekent in hemelsnaam ‘lastig…lastig’? De spanning steeg aangezien ‘lastig’ in deze context geen positief woord kon zijn. De snelheid werd opnieuw verhoogd. Eenmaal aangekomen bij de bekende duinenrij vogelaars, was de vogel tijdelijk zoek maar niemand was zenuwachtig. Er was dus nog hoop! Plots vloog de vogel op, en met mazzel vloog de langstaartklauwier precies door mijn beeld. De vogel was in ieder geval binnen maar het was een waarneming van niets. Een klein kwartier later werd het echter de mooiste waarneming die ik tot nu toe heb gehad. De vogel zat op circa 15 meter afstand in een vlier. Zijn prachtige kleuren werden nog mooier door de laatste zonnestralen en met een 60x vergroting werd het een droomwaarneming op nooit meer te vergeten.

Het nieuws verspreide zich als een vuurtje en al snel stond werd de vogel vermeld op teletekst, nu, nos en zelfs de telegraaf vermelde enkel feiten. Na het genieten heb ik toch nog even een foto’tje geschoten via de telefoon. Die zie je hierboven. Geen prachtige foto maar een uitstekend bewijsplaatje. Na de foto nog even gepraat met wat bekenden en elkaar gefeliciteerd met deze prachtige soort. Ik had geweldige videobeelden kunnen schieten maar ik moest het die middag doen zonder videocamera en telescoop. Maar wie verwacht er in hemelsnaam een langstaartklauwier in Nederland?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s