Het voordeel van opname-apparatuur

Vogels kijken doe je met je oren. Een uitspraak die bijna elke vogelaar wel eens heeft gehoord. Vooral tijdens het tellen van trekvogels heeft men doorgaans te weinig tijd om de vogel (op basis van uiterlijke kenmerken) op naam te brengen. Vogels vliegen vaak in een sneltreinvaart over een telpost en soms ontdekt men de vogel helemaal niet. Dit kan o.a. te maken hebben met tegenlicht, mist en een té blauwe hemel. Zangvogels worden veelal gedetermineerd op basis van hun geluid. De waarnemer moet het doen met slechts een paar puzzelstukjes om vervolgens ‘on the spot’ een totaalbeeld te creëren. Het is dan ook frustrerend om een vogel te horen die je niet kunt plaatsen. Een leek zou zeggen dat een simpel piepje of trillertje eenvoudig te onthouden is maar niets is minder waar. Het geluid van een vogel is meestal uniek, maar het verschil met soorten uit dezelfde familie kan miniem zijn. Mede hierdoor heb ik een Olympus LS-11 aangeschaft.

De Olympus LS-11

Afgelopen weekend was het tijd om mijn eerste échte opnames te maken. Sinds ik weer ben begonnen met vogelen heb ik twee eerdere opnames gemaakt. Eén van de roepende dwergooruil te Kootwijk en de zang van een Noordse nachtegaal in de gemeente Hof van Twente. Die twee opnames zijn echter gemaakt met de mobiele telefoon. Ze zijn herkenbaar maar van belabberde kwaliteit. Maar nood breekt wet! Zeker bij zeldzame waarnemingen. Die tijd is door de Olympus gelukkig passé. Een collega vogelaar heeft het ding al enige tijd in bezit en ik was snel gecharmeerd van de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit.  De keuze voor de Olympus LS-11 was dus snel gemaakt.

Opnameapparatuur is naar mijn mening een essentieel instrument om waarnemingen verantwoord te documenteren. Een telpost die beschikt over dergelijke apparatuur in combinatie met een geschikt fototoestel/lens kan claims betreffende zeldzaamheden sneller bewijzen. De controlemechanismen waarover waarneming.nl beschikt zijn helaas minder van toepassing op de site trektellen.nl. Er worden dan ook regelmatig bijzondere vogels gemeld zonder (op zijn minst) een passende beschrijving toe te voegen. Het vervelende is dat deze invoerresultaten worden gebruikt als onderzoeksmateriaal door diverse instanties. Het kan gebeuren dat een telpost het roepje van bijvoorbeeld een heggenmus verwart met het roepje van een zeldzame pieper. Fouten worden nou eenmaal gemaakt, daar is niets mis mee want we kunnen er van leren. Maar er treedt geen verbetering op wanneer de telpost niet op deze vergissing wordt gewezen. Zo kan het zijn dat men structureel dezelfde fout blijft maken. Eén simpele geluidsopname zou al genoeg zijn om een telpost verder te helpen of de claim te documenteren. Het zou al veel schelen als men zeldzame ‘trektel’ waarnemingen invoert op waarneming.nl.

Het is echter niet haalbaar om 100% van de waarnemingen te documenteren en dat moeten we ook helemaal niet willen. Ze zien ons al aankomen bij waarneming.nl. Bovendien is er geen ziel die twijfelt aan 300 veldleeuwerikken op een mooie oktoberdag. Maar het zou  niemand schaden wanneer bijvoorbeeld grote pieper, roodkeelpieper, ortolaan, grauwe gors, dwerggors en buidelmees (in Twente) in de toekomst beter worden gedocumenteerd. Gelukkig zijn er steeds meer telposten die dat besef hebben en de nodige stappen hebben gemaakt, hulde!

Maar terug naar afgelopen weekend. Op landgoed Twickel heb ik aardige opnames weten te maken. Ik ben nog volop aan het experimenteren met de instellingen maar ik de loop van de tijd moet de ruis minder worden terwijl het geluid van de vogel zoveel mogelijk wordt geconserveerd. Andere leuke vogels van die dag waren bosuil, grote zilverreiger, zwarte specht, groene specht, kleine bonte specht, keep, goudvink en vuurgoudhaan maar van deze twee soorten helaas geen opname kunnen maken. Die laatste liet zich helaas maar kort horen. Een vuurgoudhaan was wel een geweldige soort geweest om te tapen.

Klik op de vogel voor de opname:
Glanskop | Grote bonte specht | Boomklever | Kuifmees

De site is aangepast op deze verandering.  Het tabblad foto’s heeft plaats gemaakt voor GELUIDEN. Hier kun je een verzameling vinden van mijn beste opnames.  Zoals je zult begrijpen staat er nu nog bar weinig op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s