Herfstachtig bezoek Lauwersmeer

Het jaar is alweer bijna voorbij. De feestdagen naderen en het weer wordt langzaam maar zeker natter en kouder. Tijd om voor de laatste keer in 2011 de hele dag op stap te gaan. De afspraak stond al enige tijd en afgelopen zaterdag vertrokken we naar het Lauwersmeer gebied. We zouden iemand treffen in haven van Lauwersoog om vervolgens gezamenlijk vogels te spotten en tegen kwart voor tien waren we compleet. In het haventje ontdekte we al snel de zeekoet die al enige tijd aanwezig is. Het beestje was alles behalve schuw en liet zich tot op enkele meters naderen. Dit tot groot genoegen van een paar fotografen die aanwezig waren. De vogel maakte helaas geen geluid anders had ik een geweldige geluidsopname kunnen maken.

Zeekoet in de haven van Lauwersoog

In dezelfde haven zwommen meerdere futen, een dodaars en een roodhalsfuut. Op de boot bij de zeekoet vlogen twee oeverpiepers op en aan de rand van de dijk foerageerde een paarse strandloper. Later op de dag vonden we nog een vrouwtje topper die gezamenlijk met een kuifeend de haven meester maakte. Dit avontuur werden echter ruw verstoord door een eider. Vanuit de haven zijn we ganzen gaan zoeken in de Bantpolder. In de ochtend waren hier echter meer goudplevieren te vinden dan ganzen. Een groep van minimaal 1000 exemplaren zat verspreid over de weilanden. Achter ons vloog een smelleken laag over de oever en we vonden een late kluut.

Maar het was tijd om een nieuwe soort op mijn lijst te krijgen. De roodhalsgans had ik wonder boven wonder al drie keer gemist in het gebied en de vogel die ik dit jaar in Almelo had ontdekt zat vol ringen. Bij moddergat werd al meerdere dagen een groep van zes exemplaren gezien dus de jacht kon beginnen. Via waarneming werden de vogels echter gemeld bij Holwerd. Na een rit van 20 minuten kregen we het slechte nieuws dat de vogels weer werden gezien bij Moddergat. Na onze d-tour kregen bekeek ik eindelijk mijn eerste roodhalsganzen. Een mooie groep van zes exemplaren. Het onderscheid tussen juveniel en adult blijkt in het veld bijzonder lastig. Het verschil is in de boeken vaak duidelijk maar dit valt in het veld naar mijn mening erg tegen. Dit kan echter liggen aan de inval van het licht. Er trok net een bui langs en het licht was alles behalve optimaal. Uiteindelijk is het te doen maar de overige diagnostische kenmerken zoals meer wit op het hoofd bij de juveniele vogels zijn naar mijn mening is het veld moeilijk te zien.

Andere leuke waarnemingen op de dag waren: pijlstaart, kleine en wilde zwaan, sijs, putter, brilduiker, grote en middelste zaagbek en blauwe kiekendief. Het totaal aantal soorten op de dag is niet indrukwekkend maar er zitten een paar leuke soorten tussen die we in het binnenlanders simpelweg nooit zien. Dat en de gezelligheid maakt het altijd de moeite waard om naar het uiterste noorden af te reizen. Bovendien ben ik erachter gekomen dat het maken van geluidsopnames vervelend is bij windkracht 7.

Geluidopnames:
Steenloper | KLIK
Brandgans | KLIK 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s