Voorjaar

Het is inmiddels maart en de eerste lentedagen zijn een feit. De tijd vliegt. Maar de tijd is niet het enige dat vliegt. De voorjaarstrek begint weer serieuze vormen aan te nemen. De eerste zwaluwen van het jaar zijn gemeld door telpost Breskens (ZL) en dat betekent dat de rest van Nederland niet lang op zich laat wachten. Bovendien worden er in heel het land weer tjiftjaffen gemeld. De lente is dus officieel begonnen.

Het voor- en najaar zijn mijn favoriete seizoenen van het jaar. Zoals de meeste Nederlanders vind ik de winter vaak te koud en de zomer te warm én vochtig. Dat klagen zit nou eenmaal in onze calvanistische genen. Doe mij maar de matige temperaturen van de lente en de herfst. Het liefst sta ik buiten met een niet al te dikke jas. Naar buiten zonder jas doe je maar in het buitenland. Maar het voor- en najaar biedt nog meer mogelijkheden aangezien het de ideale tijd is om te gaan vogelen. In hartje zomer is het buiten dikwijls niet uit te houden. Dat is niet alleen mijn bescheiden mening want de meeste vogels zitten ook voor pampus in de schaduw. De winter brengt kou. Het overgrote deel van de vogels heeft niets met die kou en trekt naar warmere oorden. Oftewel, in hartje zomer en winter is er qua vogels in Nederland, simpelweg minder te doen. Op het moment van schrijven is de meteorologische winter voorbij en vogels hebben dat als geen ander door. Maar niet alleen vogels hebben last van lentekriebels. Homo sapiens krijgen ook de neiging om hun nestje weer op orde te maken. Evolutionair gezien zijn we dit nog niet helemaal ontgroeid al noemen we het tegenwoordig de lenteschoonmaak.

Vogels hebben echter andere zorgen. Dat nestje komt later wel. De reis van zuid naar noord is niet zonder risico. Onderweg kan het stormen, er zijn roofdieren, tekort aan voedsel en ondanks duidelijke wetgeving wordt er in Europa nog steeds op grote schaal gejaagd. Er zijn zangvogels die elke dag hun eigen gewicht aan voedsel naar binnen moeten werken om simpelweg verder te kunnen. Het is een levensgevaarlijke tocht die ze twee keer per jaar overbruggen. Ze vliegen door weer, wind, hagel, kogels, uitputting, klauwen en tanden om hun bestemming te bereiken. Vervolgens zien ze na die hel dat hun bestemming is volgebouwd met woningen en bedrijven. Het klinkt als een perfect Disney script maar als je er bij stil staat dwingt het alleen maar respect af. De vogels die wij zien tijdens de trek hebben honderden kilometers aan avontuur achter de rug. Elke veldleeuwerik, grutto, lepelaar, wespendief en boerenzwaluw die je noteert tijdens het tellen is een held!

Enige tijd geleden hebben jullie hier kunnen lezen dat ik samen met een vriend een nieuwe telpost nabij Almelo was begonnen, de Doorbraak. Achteraf blijkt de locatie niet ideaal al vielen de resultaten niet tegen. Bovendien heeft de beheerder het gebied afgesloten in verband met kwetsbare broedvogels. Als natuurliefhebbers kunnen we die beslissing natuurlijk op waarde schatten. We hebben tijdens het proces genoeg geleerd om het in ieder geval niet als falen af te schrijven, en er is geen schaamte in het erkennen van een vergissing. Maar we hebben niet stilgezeten. Het was me al opgevallen dat één van de beste telposten van Twente enigszins onderbemand was het afgelopen jaar. De vaste tellers hebben momenteel andere prioriteiten en deze leegte vullen wij graag op. We staan vanaf nu dus op telpost Engbertsdijksvenen. In deze post vindje een korte sfeer-impressie van de telpost in de vorm van een video. Wij zijn klaar voor de voorjaarstrek. Er is nu drie keer geteld wat ons soorten heeft opgeleverd als: kraanvogel, rode wouw, ruigpootbuizerd, slechtvalk, goudplevier en blauwe kiekendief. Engbertsdijksvenen is niet bijzonder breed maar wel lang en tijdens de trek fungeert het als een trechter. Vogels zien de waterpartijen en het gebrek aan menselijke activiteit op grote afstand liggen en het zuigt ze door deze trechter. Dit levert regelmatig leuke soorten op.

We zijn te volgen op Facebook en Twitter. De naam is TwenteBirding. Maar door het aanklikken van de links kom je vanzelf op de juiste pagina’s. Tot in het veld!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s