Actie in warme dagen

Augustus is een spannende maand voor vogelaars. Grote aantallen vogels maken zich op om de oversteek te maken. De verkenners geven ons slechts een voorproefje van wat nog komen gaat. Natte plekken stromen vol met voornamelijk volwassen steltlopers die zijn uitgeput van de reis en het grootbrengen van hun jongen. Eenden zitten in hun eclipskleed, en het riet zit vol met klungelige juveniele vogels die proberen hun plek te vinden in de wereld. Een wereld die veel groter is dan ze nu nog beseffen. Augustus lijkt wellicht een rustige maand maar als je goed zoekt kun je alvast een beetje genieten van wat komen gaat.

De visarend in de hitte

Met deze state of mind ben ik de laatste dagen aan het vogelen. Hieronder een klein overzicht:
Donderdag: Plots werden er spannende dingen gemeld in Twente. Een roze spreeuw nabij Kloosterhaar en een waterrietzanger in het Haaksbergerveen. De eerste bleek een spreeuw te zijn en de tweede een rietzanger. Beide claims werden gemaakt door goede vogelaars en gelukkig is niets menselijks hen vreemd. De kilometers nemen we voor lief. De rietzanger in het Haaksbergerveen was nieuw voor mijn Twentse jaarlijst, en zelfs zeldzaam minus ‘waterriet’. De levende wenkbrauwstreep was skulky maar liet zich zo nu en dan prachtig begluren. De ‘roze spreeuw’ in kwestie was in het noodweer nergens terug te vinden maar ging een dag later als spreeuw de boeken in.

Vrijdag: Het bezoek aan Engbertsdijksvenen was vooral warm. De schaapskooi is na 15 augustus weer vrij toegankelijk en het plan was om in 2012 toch nog een grauwe klauwier te zien. Dit plan is uiteindelijk niet gelukt maar onderweg ontdekte ik een draaihals. Mijn tweede in Twente dit jaar maar de waarneming kon niet tippen aan de vorige. De afstand was redelijk groot en de vogel schuw. Andere hoogtepunten waren grote aantallen boompiepers, twee boomvalken en een juveniele slechtvalk.

Zondag: Het was weer enige tijd geleden dat ik voor het laatst op trektelpost de Oelemars stond. Mijn verwachtingen waren alles behalve hoog. In deze zinderende hitte en het ontbreken van wind is er nauwelijks trek. Op zaterdag was er in Staphorst echter een vale gier gezien en dit gegeven gaf de tellers hoop op iets groots. Die vale gier heeft zich niet laten zien of horen maar tegen half negen ontdekte ik een visarend aan de horizon. De vogel vloog richting de Oelemars maar had in tegenstelling tot ons geen behoefte aan een frisse snoekduik. We werden tegen half elf nog wel goed verrast door een overvliegende grote zaakbek. Niet bepaald een soort die je verwacht in augustus en al helemaal niet met 34 graden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s