Dutch Bird Fair 2012

Sinds 2009 werd er in Nederland geen Bird Fair meer georganiseerd. Doodzonde aangezien het een geweldige gelegenheid is om nieuwe speeltjes te testen, bekenden te spreken en allerlei vogelgerelateerde spullen te kopen. Maar dankzij enkele partijen en de inzet van een leger vrijwilligers was er dit weekend opnieuw een Dutch Bird Fair. Precies een week na de Birdfair in Rutland waren de Oostervaardersplassen het toneel voor de Nederlandse vogelaar.

Overzicht birdfair waterkant

Een van mijn redenen om de Dutch Bird Fair (lees: DBF) te bezoeken is de optiek. Natuurlijk wilde ik kijken door de nieuwe ATX/STX telescopen van Swarovski. Dit nieuwe modulaire systeem biedt een kraakhelder beeld tot aan de randjes. Rechte lijnen blijven recht en de kleuren blijven levensecht. Eigenlijk moet elke vogelaar standaard een ATX/STX 30×70-95 hebben maar dat gaat helaas niet gebeuren door slechts één reden, het prijskaartje. De beste optie kost je +/- 3600 euro en daar krijg je zelfs geen prachtige neopreen tas bij. Een bedrag dat ik waarschijnlijk nooit voor een telescoop ga neerleggen. Bovendien zijn er alternatieven op de markt die minder kosten en nog té dicht in de buurt komen van de ATX/STX modellen. Leica had een paar toeters staan die bijzonder dicht in de buurt komen en waarbij het beeld nog warmer was. Dat laatste lijkt me een kwestie van smaak. Mijn grootste verassing was de telescoop van de vogelbescherming, de Havik 82 ED. Deze telescoop was ik nog niet eerder tegengekomen en ik kon deze kort met het 25×50 oculair testen. De weersomstandigheden waren niet optimaal maar het beeld was bijzonder scherp. Het dubbele scherpstelmechanisme werkt soepel en nauwkeurig. Alleen het zoomoculair vond ik wat stroef. Maar dat vond ik ook bij de nieuwe Swarovski telescoop. De Havik 82 ED zou ik graag wat beter willen testen. Vooral wanneer de weersomstandigheden minder beroerd zijn. Wellicht komt dat moment nog. De telescopen van Nikon, Zeiss en Bushnell heb ik ook bekeken maar met minder aandacht. Het viel me wel op dat Nikon enorm aan de weg aan het timmeren is. Ze hebben een aantal geweldige telescopen op de markt gebracht waarvan ik nu zeker weet dat ze écht waterdicht zijn. Waarom Kowa niet aanwezig was, is me een raadsel. Zelfs Bynolyt en Steiner  hadden een eigen hoek.

Canon had een enorme tent op de hoek van het park. Helaas was de tent nauwelijks gevuld. Mijn enige reden om naar binnen te stappen was de Canon 10×42 L IS maar het zeer ongeïnteresseerde personeel was deze schijnbaar vergeten. Gelukkig trof ik A. v/d Berg en ik kon de kijker alsnog testen. Waarom Canon deze kijker niet als standaard neemt blijft me een raadsel. In de tent van Sony heb ik tegen beter weten in opnieuw de DEV-5 geprobeerd. Soortgelijke verrekijkers hebben de toekomst maar die stap is nog lang niet gemaakt. Het beeld is wazig en de uittredepupil draagt bij aan smal gezichtsveld voor brildragers. Bovendien verspringen de kleuren/vormen als je te snel beweegt. Maar desondanks alle lof aan Sony voor dit experiment. Iemand moet de eerste zijn.

Havik 82 ED

Voor de reizende vogelaar was er meer dan genoeg te snoepen. Niet al het personeel was even vriendelijk maar misschien had men minder regen verwacht. Vooral de Spanjaarden keken enigszins teleurgesteld. Vorige week in Rutland was het vast aangenamer. De reizende vogelaar heeft anno 2012 nauwelijks beperkingen. Bijna elk land is te bezoeken. Dit kun je doen in gezelschap, alleen of enkel met een gids. Vaak kun je vogeltrips combineren met grote viervoeters of enorme luchthappende zeemonsters. Helaas heb ik zelf nog geen reis geboekt maar wat niet is, kan nog komen. Inezia en Birding Breaks zien er in mijn ogen het meest professioneel uit. Die laatste twee hebben een ruime keuze in bestemmingen maar wellicht is juist dat de valkuil. In een gespecialiseerde stand wist een enthousiaste man uit Letland me wel heel veel te vertellen over de locale soorten. Maar voor hetzelfde geldt heb ik me een oor laten aannaaien. Er was in ieder geval genoeg te vinden en te winnen.

Maar niet alle aanwezige producten op de DBF kosten je een maandloon of meer. Het boekenaanbod vond ik enigszins tegenvallen maar dat werd gecompenseerd door het aantal nestkasten en wintervoeders. Het is mogelijk om je tuin om te toveren in een walhalla voor vogels, insecten, vleermuizen, etc.. Bovendien kun je het trekgedrag van vogels stukje bij beetje uitschakelen door je tuin vol te hangen met voedsel. Er ging een wereld voor me open. Persoonlijk ben ik meer van de natuurlijke selectie maar wie weet hang ik deze winter een voedersilo in de tuin.

Volksheld #1 kreeg vooral veel aandacht van de media

Als niet-fotograaf voel ik me steeds minder thuis op dit soort beurzen. Het lijkt wel of de twee hand in hand gaan. Nu heb ik weinig recht van spreken aangezien ik voor deze site voornamelijk foto’s van anderen gebruik maar vogelaar en fotograaf lijken synoniem te worden. In één van de stands kreeg ik de vraag: welk toestel ik voornamelijk gebruik. Nu weet ik niet wat mij meer verontrust. Het woordje ‘voornamelijk’ of de vraag an sich. Gelukkig neemt waarneming.nl nog steeds mijn belabberde bewijsplaatjes aan. Het aanbod was in ieder geval groot. Niet alleen body’s en lenzen maar tevens kleding, tenten, (drijvende) hutten en zelfs de beste fotografie sokken. Mocht je ze nodig hebben.

In mijn tak van sport (geluid) was er helaas weinig te vinden. Natuurlijk was Birdsounds aanwezig maar zij verkopen producten die ik 1) al ken of 2) geluiden van tuinvogels. In tegenstelling tot fotografie neemt het opnemen van vogelgeluiden geen grote sprongen in Nederland. Nergens vond ik een stand waar ik bijvoorbeeld de nieuwste opnameapparatuur of een aantal parabolen kon testen. Gelukkig kon ik me troosten met het nieuwe boek van the Sound Approach – Catching the Bug. Hun dikste pil tot nu toe en het boek wordt weer geleverd met twee prachtige CD’s vol unieke vogelgeluiden. Het boek was te koop in de stand van Dutch Birding. Hopelijk hebben jullie het niet laten liggen! Maar bestellen kan natuurlijk altijd nog via de site.

Informatie over alle uilen en spechten in Letland

Van alle excursies en lezingen heb ik geen gebruik gemaakt. Het aanbod was divers maar ik ben niet het type dat met een grote groep mensen het veld in trekt. Je mist veel door het geklets en het waren vooral gezinnen en mensen op leeftijd die zich lieten informeren door de boswachters van Staatsbosbeheer. Bij de ingang kon je als bezoeker zien welke excursies wanneer vertrokken en in welke tent je favoriete lezing begon. Slechts één van de voorbeelden van de goede organisatie van het evenement. Een standhouder wist me te vertellen dat de lezingen geen succes waren. Wellicht was het de bezoekers toch niet duidelijk wat de onderwerpen van de lezingen waren. Persoonlijk had ik graag een aantal determinatie lezingen bijgewoond maar deze heb ik niet kunnen vinden. Het overgrote deel van de lezingen ging over natuurbeheer of -fotografie.

Het slechte weer speelde voor de bezoekers nauwelijks parten. De excursies zaten naar mijn idee vol en er waren genoeg tenten om te schuilen voor een bui. Hopelijk heeft het weer weinig invloed gehad op het totaal aantal bezoekers. Het was goed te zien dat er aandacht werd besteed aan de jeugdige natuurliefhebber en dat er naast alle commerciele activiteiten voldoende ruimte was gereserveerd voor natuurbescherming/goede doelen. Voor mij was het een geslaagde dag. Het is prettig om bekenden tegen het lijf te lopen die je normaliter alleen onder de adrenaline van een twitch treft. Nogmaals complimenten aan de organisatie en alle vrijwilligers. Als het aan mij ligt dan ben ik er volgend jaar opnieuw bij, weer of geen weer!

Nogmaals bij de Havik 82 ED

Uitleg bij het nieuwe modulaire systeem van Swaro

Nikon scopes testen – positief verrast!

Meer dan goed leesvoer van the Sound Approach

Advertenties

2 gedachtes over “Dutch Bird Fair 2012

 1. Een goede samenvatting van deze dag vanj de Dutch Bird Fair 2012. Hoewel ik mij richt op andere onderwerpen op het gebied van fotografie, dan vogelfotografie was het interessant te zien hoe camera en telescoop in toenemende mate integreren tot een apparaat. Foto’s maken en of filmen het kan over enkele jaren allemaal met behulp van een telescoop of verrekijker desnoods in 3D. dan heb je ook geen dure DSLR camera’s meer nodig. Een aantal leveranciers zijn hiermee inmiddels mee begonnen, maar de kwaliteit dient nog wel op een hoger niveau te worden gebracht.

  • Beste Wim , met aandacht heb ik je stukje gelezen. Na lang dubbe ben ik toch van plan om een nieuwe telescoop aan te schaffen. Vorig jaar wat meer op stap geweest met mijn oude kowa maar die raakt op. Ik krijg een wat gelig beeld , misschien iets voor een jonger Vogelaar daar voldoet hij nog wel voor.
   Mijn vraag is :
   Heb jij ervaring of misschien mensen gesproken die ervaring hebben met de Havik 82 ED
   Graag hoor ik hier iets over want de prijs staat me wel aan, ik ga gemiddeld een keer paar maand op stap met me oude Kowa dus ik vind het niet nodig om een Swarovski aan te schaffen.
   Met vriendelijke groet Herman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s