Na regen komen… de vogels

Na dagen met regen, regen en nogmaals regen zou het vandaag eindelijk droog worden. En niets was minder waar. ’s Ochtends was er nauwelijks bewolking en we hebben zelfs even van de warme zonnestralen genoten. Maar dat alles kon ons eigenlijk gestolen worden. Het is volop trek en vogels zijn nou eenmaal (net als wij) niet dol op regen. Over Falsterbo (Zweden) waren al duizenden vinken en pimpelmezen gevlogen en die zouden allemaal onze kant op komen. Tenminste… dat maken vogelaars zichzelf wijs. Maar dat het na de regen toch echt een keer moest gaan gebeuren was iedereen duidelijk.

Telpost bezetting in begin van de middag

We waren met zijn drieën als eerste op de telpost. De zon was nog niet volledig op maar over het veen trok een lange bruine waas. Met de verrekijker zag ik meteen dat het spreeuwen waren en dat het duizenden exemplaren waren. Na slechts een kwartier stonden er 4500 spreeuwen op de teller. Alles behalve een slecht begin. Maar er waren nog een paar kleine obstakels. 1) Nauwelijks wind en 2) een kraakheldere blauwe lucht. Deze combinatie zorgt er voor dat vogels erg hoog doortrekken en de eerste groepjes vogels hoorden we wel maar zagen we niet. Het waren vinken, sijsjes en koperwieken. De wind stak na circa anderhalf uur op en bewolking was het resultaat. Onze redding. Met de wind kwam niet alleen de bewolking maar ook de aalscholver. De soort liet zich vandaag door heel Nederland goed tellen en op telpost Engbertsdijksvenen zagen me maar liefst 966 exemplaren. Daarmee werd het oude record verpulverd. De meeste soorten probeerden ons land zo snel en veilig mogelijk te verlaten maar er zijn ook vogels die ons koude kikkerlandje opzoekt. Soorten als koperwiek, kramsvogels, sijs, keep, barmsijs, rietgans, kolgans en gaai lieten zich veel zien vandaag. Van de barmsijs heb ik nog een redelijke opname weten te maken (LUISTER). Tijdens het tellen van deze soorten was er een constante stroom van vink en spreeuw aan de gang. We hebben deze soorten zo goed mogelijk proberen te tellen maar we hebben er honderden, zo niet duizenden gemist. Het vloog aan alle kanten langs en over ons heen.

In de vroege ochtend

Engbertsdijksvenen was in een nog niet zo ver verleden een uitstekend gebied voor steltlopers. Maar gezien de ontwikkelingen van de laatste paar jaar zijn er weinig steltjes over. De akkers rondom het gebied zijn echter uitstekend voor goudplevier. De dag bracht ons 46 goudplevieren. De roofpietjes deden het in de ochtend ronduit slecht. Maar na de telling stonden er toch 2 blauwe kiek, 5 bruine kiek, 3 smelleken, 66 sperwer, 158 buizerd en 7 torenvalk op papier.  Het mooie van deze tijd van het jaar is dat je qua vogels alles kunt verwachten. Iedereen stond dan ook te wachten op die ene krent in de pap. Er was immers veel pap. Zo nu en dan kwamen er een paar kleine krentjes over. Om 10:10 uur vlogen er acht kruisbekken over de telpost. De kwaliteit van de geluidsopname is niets om over naar huis te schrijven maar het is beter dan niets (LUISTER). Bij sommige fragmenten is het wijs je volume flink omhoog te draaien. De microfoon staat niet altijd optimaal gepositioneerd. Toch zijn dit soort simpele fragmenten belangrijk om waarnemingen te waarborgen. Een zingende boomleeuwerik gaf me meer tijd (LUISTER).

Tegen 14:00 uur begon het langzaam maar zeker minder te worden. De vinken werden minder en de spreeuwen lieten het afweten. Maar de eindstand was indrukwekkend – Vink: 12422, Spreeuw: 15623. Het dagrecord (4455) voor spreeuw is daarmee verpulverd. Maar de klapper van de dag is twee keer langs ons gevlogen zonder dat we de vogel hebben herkend. Een oplettende medeteller wees me in de avond op het feit dat we waarschijnlijk een strandleeuwerik hebben gehoord. Mijn opname-apparatuur draait gelukkig fulltime tijdens de telling. Maar het terugvinden van trillertje en een piep van een milliseconde in uren aan materiaal is vermoeiend. Met een flinke dosis geluk vond ik het fragment terug. Opnieuw een slechte opname (LUISTER). Zelfs slechter dan slecht aangezien je mensen hoort praten. Maar dat het een strandleeuwerik is moge duidelijk zijn. Een zeer zeldzame vogel in Twente. We hebben de vogel wel gehoord maar simpelweg niet herkend. Welke tukker kent dan ook het geluid van deze strandgangers? Wij vanaf nu in ieder geval wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s