Slagpen Podcast vanuit IJmuiden

Beste lezers, of moet ik zeggen beste luisteraars? Maanden terug kreeg ik het idee een podcast te maken die zich richt op de Nederlandse vogelaar. Een spannend proces aangezien ik zelf niet wist hoe ik het in hemelsnaam moest gaan doen en wat ‘jullie’ er van gaan vinden. Maar elk avontuur begint met een enkele stap en die stap is inmiddels gezet. Sterker nog er zijn al flink wat stappen gezet en de eerste aflevering is een feit. Na een periode van brainstormen, afspreken, rondvragen en editen is aflevering 1 van Slagpen Podcast af. In de eerste aflevering interview ik – Dick Groenendijk. Jullie bekend als vogelaar, texelganger, geluidenkenner en voorzitter van de CDNA. Veel luisterplezier en laat gerust een bericht achter (ook opbouwende kritiek is meer dan welkom). De hele aflevering duurt circa 52 minuten. Dat klinkt best lang maar je zult merken dan het interview de moeite absoluut de moeite waard is.

!|KLIK OP DEZE TEKST OM DE PODCAST TE LUISTEREN|!

Dick en ik zijn de ochtend begonnen met trektellen op de oude telpost van Magnus Robb. Deze telpost kun je vinden door het Kennemermeer achter je te laten en ongeveer 20 minuten naar zuid te lopen. Magnus stond hier omdat het een goede plek is om geluiden op te nemen. Een dag voor onze afspraak hadden Dick en ik geconcludeerd dat een Siberische pieper of grote pieper een mooie dagsoort zou zijn. Helaas werden we tijdens het trektellen op geen enkele krenten getrakteerd. Het aantal spreeuwen was echter indrukwekkend. Het moeten er 10.000’en zijn geweest. Na 3 grote gele kwikken (geen Petsjora) besloten we ons geluk bij het Kennemermeer te beproeven.

Roodkeelduiker bij de Pier – foto Peter Boltjes

Hier stond Dick bijna op een bokje en troffen we slechts een dozijn loslopende honden. Op de beroemde zuid-pier hebben we schade inhaald. Bij aankomst dachten we beide een sneeuwgors te horen maar het geluid was te kort om daar zeker van te zijn. Tijdens het trektellen hoorden we al een aantal oeverpiepers overvliegen maar op de pier was de soort talrijk. Een stuk verder vond Dick een prachtige 2kj Pontische meeuw. De vogel liet zich goed observeren en alle kenmerken waren duidelijk zichtbaar. Zelfs het kleine witte vlekje op P10 was uitstekend zichtbaar. Kenmerkend voor een 2kj vogel. Na enkele tips over de determinatie van kuifaalscholver vonden we twee juveniele exemplaren. Terwijl aan de andere kant van de pier twee dwergmeeuwen en een visdief foerageerden. Maar de knaller van de dag en toch wel een beetje een krent was een langsvliegende parelduiker. Deze vloog achter een roodkeelduiker die zich door een aantal fotografen op de gevoelige plaat liet zetten. Met een flink aantal kilometers in de benen moest er echter nog een podcast onderdeel worden opgenomen. Na 3 grote sternen werd het tijd om met de opnames te beginnen. Hierboven het resultaat.

Advertenties

5 gedachtes over “Slagpen Podcast vanuit IJmuiden

 1. Timo, chapeau! Inderdaad leuk om te horen, niet de eerste de beste gast natuurlijk en ook een goed ‘prater’ om het zo maar te stellen; dat werkt altijd mee. Erg benieuwd naar een vervolg, de potentie is er zeker!

 2. Hoi Timo,

  Vanavond in het vogelgeweld van de afgelopen periode de tijd gevonden om je podcast te beluisteren. Onderhoudend en interessant! Ook erg leuk om Dick met zijn bekende stem zijn verhaal te horen vertellen.

  Ben benieuwd naar de volgende!

  Hartelijke groet,

  Luuk

 3. Erg leuk Timo!

  Kleine tip om de podcast iets te perfectioneren: Jouw stem klinkt als je vragen stelt een stuk verder weg dan de stem van Dick. Om dat gelijk te trekken zou je of zelf wat meer in de microfoon kunnen praten als je een vraag stelt of in de bewerking even een iets hoger volume zodat het ongeveer gelijk is.
  Een kleinigheid hoor, en meer voor de netheid dan dat het echt storend is.

  Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende!

  Grt Henk-Jan vd Kolk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s