Roodhalsgans in Twente

Op het moment van schrijven maak ik bijzonder weinig uren in het veld. Een gezonde combinatie van werk, een kind, het slechte weer & een auto ongeluk hebben er voor gezorgd dat ik weinig tot geen vogels heb opgezocht. Bovendien is het ook niet de beste tijd van het jaar om te vogelen. Aan de kust wordt incidenteel nog iets gezien maar in Twente moet je nog meer geluk hebben. Toch werd er op 16 december 2012 op een akker bij de Oelemars te Losser, een roodhalsgans tussen de honderden kolganzen ontdekt. Een vogelaar uit de regio ontdekte de gans rondom 09:15 uur maar had helaas geen telefoon meegenomen. Hierdoor kwam de melding pas later in de ochtend op waarneming.nl te staan. Door andere verplichtingen had ik geen tijd om het internet in de gaten te houden maar ik werd keurig gebeld (Marc bedankt!). Ik besloot pas te rijden als de vogel werd teruggevonden. Dit bleek helaas niet het geval. Er was zelfs geen gans meer te bekennen. Later op de dag kwamen de vogels terug om de nacht door te brengen. Enkele vogelaars uit Losser wisten de vogel nog voor het donker te spotten. Door de afstand werd het voor mij onmogelijk om de vogel voor het donker te zien. Op de 17e en 18e werd (hoogstwaarschijnlijk dezelfde) een roodhalsgans door meerdere vogelaars net over de grens in Duitsland gespot. De vogel blijkt ongeringd, heeft geen wingclip of zware beschadigingen aan de slagpennen.

De vogel van 16 december te Losser - Oelemars. Ontdekt door Herman Kamphuis (tevens fotograaf foto).

De vogel van 16 december te Losser – Oelemars. Ontdekt door Herman Kamphuis (tevens fotograaf foto).

Vandaag kreeg ik echter een herkansing. In de Whatsapp groep voor vogelaars in Overijssel werd opnieuw een roodhalsgans gemeld. Dit keer bij de Domelaar te Markelo. Gelukkig was het niet vroeg in de ochtend of laat in de middag. Genoeg kans om de vogel te spotten. Het was een dag vol verplichtingen en kleine klusjes maar tussendoor wist ik snel naar de roodhalsgans te racen. Eenmaal aangekomen stonden er al twee bekenden. De vogel was even uit beeld maar er was nog niets gevlogen. Geen enkele reden voor paniek. Het vinden van dit kleine gansje lijkt in eerste instantie een makkelijke klus. Niets is minder waar. Het vinden van een roodhalsgans in een groep kol- of rietganzen is een klus waar je u tegen zegt. De vogels foerageren laag en zijn een slag kleiner dan een rotgans. Dit maakt het zeer lastig de vogel te vinden. Mijn geluk zat hem in de grootte van de groep kolganzen. Het waren er niet meer dan 200 en dit maakt de klus een stuk makkelijker. Na ongeveer 5 minuten vonden we de roodhalsgans terug. Prachtig! Een nieuwe soort voor mijn Twente/Overijssel lijst. Hieronder nog twee foto’s van de vogel te Markelo.

Roodhalsgans te Markelo - foto van Jan Meijerink

Roodhalsgans te Markelo – foto van Jan Meijerink

De roodhalsgans is zeer zeldzaam in Twente. De soort wordt niet genoemd in het boek Vogels in Twente (Knolle). Telpost Engbertsdijksvenen zag er één in 2010. De vogel vloog mee in een groep nijlganzen. Eerdere waarnemingen betreffen escapes of zijn niet gedocumenteerd/beschreven. Het geval van 16 december j.l. is naar mijn weten het eerste gedocumenteerde geval van roodhalsgans in Twente. Bij de beschreven vogel is het lastig te bepalen of het een adult of juveniel exemplaar betreft. De witte strepen op gesloten vleugel duiden op een juveniel exemplaar. Maar de roestrode oorvlek is al mooi ontwikkeld en bovendien is de witte rand niet breed.  Wat denken jullie. Om de determinatie van de soort te verbeteren heb ik een korte factsheet gemaakt. Deze kun je vinden door op de volgende link te klikken: LINK NAAR PDF. Via de rechtermuis op uw muis is het document te downloaden.

Advertenties

Een gedachte over “Roodhalsgans in Twente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s