Een beetje voorjaar

Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat het voorjaar begint te worden. Zomertijd is een feit maar de temperatuur stijgt langzaam. De gure oostenwind is nog niet gaan liggen maar dit schijnt in de loop van de week allemaal te veranderen. Op moment van schrijven is een ♀ merel in mijn voortuin op zoek naar nestmateriaal. Iedereen maakt zich op voor betere tijden. Door het beroerde weer en drukte op werk ben ik de laatste dagen weinig naar buiten geweest. Gisterenochtend scheen de zon echter volop. Go!

Tijdens het inladen van de auto hoorde ik opeens de zang van een groenling. Deze zat waarschijnlijk al een tijd te zingen maar door mijn haast had ik hem nog niet gehoord. Het mooiste aan zondagochtend is de rust op straat. Elke weldenkende burger ligt nog lekker in zijn bed te ronken. Geen scheurende auto’s en kinderen maar een serene rust. De opname kun je hier terugluisteren. Het is een heldere opname waarin je een ♂ groenling hoort zingen. Aan het eind van de opname hoor je de vluchtroep. Groenlingen zijn algemeen in Nederland maar het maken van een opname is lastig. De soort is schuw en ondanks dat het geluid overal doordringt, staat het niet sterk op zichzelf. Een zingende vink verprutst vaak de opname. Zelfs wanneer deze op afstand zit. In het sonogram hieronder zie je dat het geluid een hogere frequentie heeft dan je verwacht. Het geluid is rauw en relatief laag maar elke ‘grom’ heeft een hoge uitschieter.

sonogroenling

In het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede waren al diverse mensen hun hond aan het uitlaten. Teveel honden worden zonder lijn uitgelaten en kunnen zichzelf logischerwijs niet inhouden als er tientallen meerkoeten op het gras foerageren. Hierdoor worden de vogel continu opgejaagd. Qua vogels was er in het Kristalbad genoeg te doen. Er zaten honderden meeuwen in één van de nieuwe waterbakken. Waaronder een kleine mantel en tientallen zilvermeeuwen. Er vloog een veld– en boomleeuwerik over. Het waterpeil in de laatste bak stond erg laag en er zaten tientallen krakeenden en wintertalingen te foerageren op het slik. Ze kregen gezelschap van ongeveer 15 witte kwikstaarten en een drietal grote gele kwikstaarten. Mijn eerste zwarte ruiter van het jaar was een feit en er vlogen twee watersnippen en een tureluur op, maar een aantal kleine plevieren bleef braaf zitten. Opnames van steltlopers zijn moeilijk te maken. Veel soorten vliegen snel op of zitten op grote afstand. Maar mijn geduld werd beloond. Na meer dan een uur wachten kwamen de vogels eindelijk dichterbij en kon ik de volgende opname maken. Op de opname hoor je diverse geluiden. Voornamelijk alarmroep maar de opname begint met de ‘opvlieg-roep’. In de tweede opname hoor je alleen vluchtroep. Anders dan de opvlieg-roep. Minder roepjes en rustiger qua aard. Dat zie je terug in het sonogram hieronder. Het onderste sonogram is van de eerste opname. Zelf in de visuele weergave van het geluid hoor je de ‘paniek’ in de alarmroep. Het ziet er ongecoördineerd en druk uit. Op naar de eerste opnamen van zwaluwen en ander klein grut!

vluchtroep kleine plevier

kleine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s