Roodpootvalk in het Haaksbergerveen

Gisteravond werd er in de avond een roodpootvalk gemeld aan de rand van het Haaksbergerveen. De exacte locatie werd door de waarnemer onbekend gehouden maar ik had een vermoeden. Een paar minuten later ging de telefoon. “Hoe laat gaan we morgenvroeg zoeken?” Uiteindelijk stond ik vanochtend om negen uur in het Haaksbergerveen. Door zoals altijd net iets te vroeg te vertrekken stond ik om 08:55 uur op de parkeerplaats en zag twee vogelaars lopen.

Ze waren duidelijk naar iets in de lucht aan het bekijken – het zou toch niet? Ik sprong met mijn kijker uit de auto en zag boven het veen een mannetje roodpootvalk bidden. Na een aantal ‘bidsessies’ vloog de vogel verder het veen in. Nog geen minuut later kwam Marco Zomer aanrijden. Hij had de vogel net gedipt – zuur! We liepen snel richting het veen om te kijken of we de vogel konden terugvinden. Onderweg spraken we met de twee andere vogelaars en zij lieten prachtige foto’s van de roodpootvalk zien. De vogel had een half uur eerder  braaf op een paaltje gezeten. Wij vonden de valk niet meer terug. In het veen hoorden we fluiter, bonte vliegenvanger, veel blauwborsten, grasmus, koekoek en paapje . Over de horizon vloog een kraanvogel en werden we omringd door fitis. Hieronder een aantal foto’s van de ochtend en de zondag.


Een dag eerder besloten we te gaan trektellen in het Engbertsdijksvenen. Na anderhalf uur tellen waren we vier gele kwikstaarten rijker en besloten de telling te annuleren. Op de plas zaten enkele geoorde futen en er vloog een zwarte ruiter op. In het zuidelijke deel van het gebied troffen we groepen gierzwaluwen die al mooi aan het schreeuwen waren. Maar ook boer, huis en oeverzwaluw waren talrijk. Door gebrek aan wind maakte ik eindelijk een redelijke opname van een grasmus en tureluur. Achter een groep meeuwen vloog een ranke witte vogel met spitse vleugels, een visdief. Zeldzaam voor de regio. Op de terugweg vloog er een ooievaar over en we vonden een adder en levendbarende hagedis. De akkers rondom het veen brachten ons regenwulpen, groenpootruiters en grutto’s. Een aantal leuke soorten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s