Geluid keep – Fringilla montifringilla

Het maken van een duidelijke opname van de keep probeer ik al jaren. De keep is echter een soort met een roep die zich niet makkelijk laat opnemen. Dit heeft alles te maken met het type geluid dat een soort produceert. Een roepende koolmees is bijvoorbeeld ideaal. Tonen die van hoog naar laag schieten met een duidelijke pauze. Bovendien zitten alle tonen hoog in het aantal kHz. Kepen roepen op heel nasaal hun eigen naam. Maar er zitten meer roepjes en piepjes in het vocabulaire van de keep. In groepsverband wordt er uitvoerig gecommuniceerd door middel van zachte, korte trillers en roepjes.

Kepen zie je vooral in de winter. In grote getallen komen ze in het najaar Nederland binnen om vervolgens in het voorjaar weer te vertrekken. Verder is het een uiterst schaarse broedvogel. De vogels die in Nederland overwinteren zijn afkomst uit Fenno-Scandinavië en West-Rusland. Daar broeden ze in hooggelegen berkenbossen. Vandaar de verwijzing in hun Latijnse naam montifringilla. Monti betekent immers – berg.

Vooral in het najaar zijn er veel overvliegende kepen. Het opnemen van hun geluid is dan mogelijk maar lastig. Het zijn uitstekende vliegers en zitten vaak in gemengde groep met vink. En vinken zijn herrieschoppers. Vandaag trof ik tot mijn verbazing een groep kepen in Engbertsdijksvenen. Minimaal zestig vogels waren zich aan het volvreten. Stapje voor stapje kwam ik dichterbij. Na een kwartier stond ik tussen de kepen. Leeggegeten besjes vielen letterlijk op mijn hoofd. De opname hierboven is het resultaat. Nog steeds geen geweldige opname maar het was een geweldige ervaring om er letterlijk tussen te staan. De opname begint met het typische kepen geluid dat de meesten goed kennen.  Vanaf 12 seconden begint het onderlinge geklets. Dit geluid lijkt op de contactroepjes van vink maar heeft daarbij een vleugje van alarmroep merel. Bovendien kwam ik er thuis pas achter dat de microfoon op high-sensative stond. Iets wat je nooit moet doen met een richtmicrofoon. Helaas pindakaas.

Advertenties

2 gedachtes over “Geluid keep – Fringilla montifringilla

    • Zeker niet verkeerd Martin. Zaten ook nog staartmezen en tjifs tussen. Dacht even een duidelijke wenkbrauwstreep op een zangertje te zien maar niets hard kunnen maken. De rest van het gebied was leeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s