Droomtelling met grote kruisbek

Zondag 13 oktober was de officiële opening van het Kristalbad in Enschede. Carl en ik hielpen Landschap Overijssel en het Waterschap bij de opening. Wij zouden de excursie-gangers informeren over vogels . De dag begon echter in mineur. Toen ik wakker werd sloeg de regen tegen het raam. Gelukkig gaf buienradar een beter perspectief. Het zou binnen anderhalf droog zijn in de oostelijke helft van Twente.

Via een whatsapp groep staan veel telposten met elkaar in verbinding. In de loop van de ochtend kwamen we er pas achter hoe bar en boos het in de rest van Nederland was. Telposten in het westen en het midden van het land melden zich (vanwege de regen) al vroeg af. Wij hadden enkele druppels te trotseren maar het stelde weinig voor. Tijdens het parkeren vloog er een groep van 20+ kruisbekken over. Het was een voorteken.

bannerDe eerste knaller die we noteerden was een roodpootvalk. Deze juveniele valk liet zich fantastisch zien maar vertrok met haast richting het Twentekanaal. Het feit dat we aan de rand van de depressie zaten, betaalde zich uit in goud. Het aantal zangvogels was door twee mensen nauwelijks te tellen. Groepen van soms honderden vinken en koperwieken bleven maar komen. Qua rovers hadden we niets te klagen. Ondanks de roodpootvalk kwam er meer. Het begon met een smelleken. Deze werd vergezeld door een bruine kiekendief. Twintig minuten later gaf een ringtail blauwe kiekendief de show van zijn leven door laag over het gebied te vliegen. Later op de ochtend noteerde we tweede smelleken.

Tijdens al deze waarnemingen bleven de zangers doorvliegen. Goede soorten waar je normaal al tevreden mee bent waren goudplevier, 10 grote zilverreigers, barmsijs en boomleeuwerik. De twee ijsgorzen die we eerder hoorden dan zagen verdienen een plek in dit verslag. Ze vlogen met een gemende groep van rietgors en graspieper mee. Door het geschreeuw van de honderden lokale meerkoeten en de wind is hun opname in de soep gelopen. Aan het eind van de ochtend stond het totaal op: vinken 5032, koperwiek 1596 en kruisbek 259.

De ster van de dag was zonder twijfel: kruisbek. Met 259 exemplaren werd er een nieuw Twents/Overijssel record genoteerd. Groepjes van 30 exemplaren kwamen regelmatig overvliegen en lieten zich uitstekend zien en horen. Vroeg in de telling kwam er een groep over waaruit een afwijkende roep klonk. Deze konden we beide niet plaatsen in de zes typen kruisbek roep. Het geluid klonk dieper in vergelijking met de overige kruisbekken. Tijdens een andere telling was het me waarschijnlijk niet opgevallen maar door de stroom aan kruisbekken werd het eenvoudiger om een afwijking te horen. Tijdens het afluisteren van de opname blijkt dat de grote kruisbek al eerder was overgekomen, of dat het in totaal twee exemplaren zijn geweest. Bizar.

Hierboven kun je in ieder geval de tweede opname beluisteren. Het sonogram staat hieronder. Dit is duidelijk de vluchtroep van grote kruisbek. Zoals je ziet komt de vluchtroep niet boven de 4kHz uit. Vluchtroep van kruisbek komt boven de 4kHz en zit tegen of boven de 6kHz. Mijn kennis over grote kruisbek was erg beperkt. Maar na het analyseren van opnames en sonogrammen is mijn kennis redelijk op peil. Na contact met enkele kenners staat onze waarneming op zeker en wordt ingediend bij de CDNA.

sonogram

Sonogram van de opname – grote kruisbek

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s