Volop koperwieken en sneeuwgors

Het Kristalbad lijkt zich te ontwikkelen tot een van de beste vogelgebieden van Twente. Gezien het formaat van de concurrentie is dit op zijn minst opvallend. Andere populaire plekken zijn bijvoorbeeld het Haaksbergerveen, Engbertsdijksvenen en de Oelemars. Vooral de eerste twee zijn in formaat aanzienlijk groter dan het Kristalbad. Bijna alle toppers uit het najaar komen echter uit het Kristalbad. Hieronder lees je het verslag van twee tellingen in dat kleine maar bijzondere gebied tussen Hengelo en Enschede.

Dit verslag begint op 20 oktober. Een prachtige dag om te tellen en hopelijk vol met krenten. Tijdens de laatste tellingen werden we namelijk flink verwend. Opnieuw trok koperwiek in enorme aantallen (3165) over. Net na de komst van Jeff kwam de eerste krent. Een baardman riep maar werd niet ontdekt. De opname die bij deze waarneming hoort, is niets om over naar huis te schrijven. Een uur later maakte ik een andere opname die ik wel graag met jullie deel. Luister hieronder naar de opname van een overvliegende sneeuwgors. Sneeuwgorzen zijn zeldzaam in Twente en dit was mijn eerste exemplaar. Even later vond Bert aan de horizon een rode wouw en een mysterieus opgenomen rateltje bleek een Europese kanarie te zijn. Ik had al een vermoeden maar dit keer was ik niet zeker.

Op 22 oktober zag ik Bert al fanatiek staan schrijven toen ik de auto op de parkeerplaats opdraaide. Een goed teken aangezien er iets vliegt. Het zou de eerste ochtend worden waarop er redelijk wat roofvogels over het kristalbad zouden komen. Helaas heb ik niet de hele telling bijgewoond maar de teller stond aan het eind van de ochtend op 102 sperwers en 132 buizerds. Opnieuw trok kruisbek met groepjes over het gebied. Iets dat je momenteel ook bij andere telposten in de regio ziet maar ze halen niet de Kristalbad aantallen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de bosrijke omgeving. Niet alleen kruisbek trok flink door maar ook houtduif ((7072), koperwiek (1676) en vink (6130). Qua vink en houtduif wordt het Kristalbad door enkele telposten in Twente dik verslagen. De aantallen koperwiek zijn echter wel bijzonder. Verdere bijzonderheden waren een zwarte roodstaart op slechts vijf meter, een roepende kraanvogel en 39 barmsijs spec. De foto van een doortrekkende buizerd en de aanwezige zwarte roodstaart zijn door Jeff geschoten.

Advertenties

Een gedachte over “Volop koperwieken en sneeuwgors

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s