‘Russische’ koolmees terug

In deze post wil ik het hebben over de zogenaamde ‘Russische’ koolmees (Большая синица). In 2012 werd Nederland bezocht door legio hongerige koolmezen uit Oost-Europa. Verschillende ringstations in Duitsland en Nederland vingen koolmezen die in Rusland geringd waren maar de vogels zijn ook voor de niet ringer herkenbaar. Ze roepen namelijk anders dan de ‘onze’.

Vorig jaar oktober begon het mezen geweld. Tienduizenden trekkende koolmezen werden in het land gesignaleerd, veel meer dan in andere jaren. In totaal zijn er duizenden gevangen voor ringonderzoek. Ringstation Overdinkel in Twente ving de meeste vogels. Op 15 oktober ving men zelfs 311 koolmezen op één dag. Er waren nog 10+ dagen waarop men meer dan honderd, soms tweehonderd koolmezen ving. In deze post wil ik verder inzoomen op het geluid dat de Russische koolmees maakt. Want ook in 2013 wordt er melding gemaakt van deze oostelijke buur.

Vorig jaar begon het vogelaars op te vallen dat veel koolmezen in die rondtrekkende groepen anders roepen. Het meest opvallend is een schel, hoog en snel wie-wie-wie geluid. Deze roep klinkt duidelijk anders dan de vergelijkbare roep van ‘onze’ koolmees. De Duitse vogelaar Matthias Feuersenger deed speurwerk en ontdekte dat geluidsopnamen van roepende koolmezen uit Cheboksary, Chuvashskaya Republika, Rusland vrijwel identiek zijn aan hetgeen we nu ook in Nederland horen. Deze mezen hebben een reis van circa 3000 km achter de rug. Bedenk je bovendien dat koolmezen zelden over open land vliegen. De soort trekt van boom naar boom.

Luister hieronder naar schelle, hoge en snelle wie-wie-wie geluid:

Zoals je hoort een duidelijk ander geluid dan de meeste van ons gewend zijn. De opname hierboven is niet door mijzelf gemaakt maar door een vogelaar op Helgoland. Het is de beste opname die ik kon vinden. Vorig jaar deze tijd was het gekkenwerk. Een invasie lijkt dit jaar uit te blijven maar houdt uw oren open. Zonder u weten kan er een Oost-Europeaan in de tuin zitten.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s