Kan het nog gekker? Dwerguil!

Gistermiddag kreeg ik via mijn netwerk te horen dat er waarschijnlijk een dwerguil was gezien. Deze zou zich in de buurt van van Deventer (Lettele) bevinden. Na ruigpoot- en sperweruil kon het toch niet zo zijn dat ook dwerguil in de provincie Overijssel zou opduiken? Dat zouden drie geweldige uilensoorten binnen een tijdsbestek van circa twee maand betekenen. Een kleine tien minuten later verscheen de piep van Dutch Birding. Zelf kon ik niet rijden aangezien ik mijn dochter moest ophalen. Anderen konden wel en een uur later kwam de bevestiging binnen. Het was er écht één.

De dwerguil is de kleinste Europese uil (16-18cm) en broedt in de bossen van noord/centraal-Europa. Het is de achtste dwerguil voor Nederland, de eerste voor de provincie Overijssel en de tweede die zich aan een groot aantal vogelaars laat zien. De vogel schijnt niet goed in de duisternis te kunnen zien en jaagt bij voorkeur in de schemer. De soort vangt muizen en vogels en staat bekend om het feit dat het prooien vangt die groter zijn dan zichzelf (lijsters).

Na een gezellige avond met andere vogelaars uit Tukkerland besloten we ’s ochtends te rijden. Het zou een prachtige dag worden maar onze angst voor mist was gegrond. Vanochtend stond er veel mist en op moment van schrijven is er nog geen zonnestraal gezien. Met vier man vertrokken we bij het eerste licht naar Lettele. Op dat moment werd er al (tevergeefs) gezocht naar het uiltje. Bij aankomst vonden we snel een kudde geparkeerde auto’s en even later stonden we te praten met de zoekende vogelaars. De vogel had zich nog niet laten zien en we besloten actief op zoek te gaan. We hadden de stille hoop een groep alarmerende mezen/vinken te treffen. Kleine zangvogels vallen uilen vaak lastig door er schreeuwend omheen te springen. Maar we vonden geen vogels in paniek en moesten het doen met overvliegende kruisbekken. Na de ronde sloten we aan bij de overige vogelaars.

Maar het bevrijdende woord kwam! De vogel werd knap ontdekt door een oplettende vogelaar. Ik moest echter nog een stukje lopen… oké rennen, om de vogel te zien. Maar toen ik hem zag was het prachtig. Op nog geen 15 meter afstand zat er een mini uiltje een muis op te peuzelen. De muis was niet veel kleiner dan de uil.  Het was gelukt! Stress maakte ruimte voor genot. Een lifer voor me. Dit betekent dat ik de soort nog nooit ergens in de wereld had waargenomen. Op de terugweg werd de dwerguil gevierd met een stroopwafel en veel gelach. Je durft het bijna niet uit te spreken maar wie vindt er voor 31 december nog een sneeuwuil in Overijssel?

153734578.ugFwLR9n.IMG_9104

De foto hierboven is gemaakt door Jaap Denee – zijn foto’s zijn hier te bekijken. Het filmpje hieronder is gemaakt door de Chef de Mission van de dag, Carl Derks. Dank voor het gebruik van je video. Vergeet niet de resolutie van de video op 720p te zetten. Later volgen er wellicht nog foto’s. Bovendien hoop ik dat de vogel snel wordt teruggevonden. Deze is namelijk 10 minuten voor ons vertrek verder het bos ingevlogen. Er waren enkele mensen met camera’s die zich niet aan de regels hielden maar deze werden snel teruggefloten. Berichten dat de vogel daadwerkelijk is verstoord door één van hen kan ik niet bevestigen.

Advertenties

Een gedachte over “Kan het nog gekker? Dwerguil!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s