Interviews en een dagje naar Lauwers

Het gebied rondom het Lauwersmeer probeer ik enkele keren per jaar te bezoeken. 2013 was echter een hectisch jaar en naar mijn weten was ik er niet vaker dan twee keer geweest. De derde keer stond echter al weken in de agenda. 28 december moest het gaan gebeuren. De weersverwachtingen waren ronduit slecht maar dat mocht de pret niet drukken. Het zou niet de eerste keer zijn dat de KNMI een verkeerde voorspelling had gegeven.

Om half acht vertrokken we bij van der Valk in Hengelo. Na een korte pick-up stop in Almelo reden we eerst naar Zwolle. Daar was ik uitgenodigd door RTV-oost om een radio en video interview te geven. De afgelopen tijd zijn er veel bijzondere vogels in Overijssel gespot en men wilde graag een verklaring voor dit fenomeen. Die verklaring kan ik natuurlijk niet geven maar goed dat het ‘vogelen’ aandacht krijgt. Maandag 30 december zit ik nog in de studio van RTV-oost om ook daar een verklaring te geven. Het hele gebeuren kun je via deze LINK – terugluisteren en kijken. Gelukkig vonden Marc en Frank de sperweruil terug en konden we na het interview door naar het noorden.

rtvinterview

Toen we vertrokken regende het flink maar eenmaal in het noorden begon de zon flink te schijnen. In de haven van Lauwersoog troffen we eiders, steenlopers en enkele zeehonden. Verder was het rustig op zee. Dan maar verder richting de Bantpolder. Als daar geen vogels zitten dan kunnen we net zo goed naar huis. Gelukkig troffen we daar duizenden goudplevieren, ganzen en kieviten. Maar het werd tijd om een hapje te eten en we reden terug naar de haven. Na een ‘gezonde’ maaltijd vertrokken we richting Ezuma. Maar daar was weinig tot niets te vinden. Een gemelde ruigpootbuizerd liet zich niet zien en alle watervogels zaten bijzonder ver weg. Baardmannetjes of roerdompen lieten zich niet zien of horen. Enigszins teleurgesteld reden we richting onze laatste bestemming – moddergat. Daar werd onze teleurstelling verruild voor nieuw elan. Net over de dijk vonden we een witbuikrotgans. Rotganzen zijn voor ons binnenlanders altijd feest. Deze prachtige kleine ganzen zijn bij ons erg zeldzaam maar witbuikrotganzen zien we alleen na uren rijden. We besloten verder te lopen met de hoop strandleeuweriken of sneeuw/ijsgorzen te vinden.  Geen van deze drie soorten liet zich zien maar we werden verrast door 38 fraters. De Nederlandse kust is de meest zuidelijke plek waar deze vogel overwinteren maar het worden er steeds minder. Ik kan me herinneren dan eind jaren tachtig/begin jaren negentig nog groepen fraters in het binnenland verbleven maar dat is anno 2013 een bijzonder zeldzaam fenomeen geworden. Zelfs aan de kust worden ze schaars. Wellicht is er noordelijker steeds meer voedsel te vinden. Ook de bonte kraai is steeds zeldzamer geworden terwijl ik deze soort vroeger elke winter in flinke aantallen in Nederland zat. Wie het weet mag zeggen!

Al met al was het een zeer geslaagde dag. De daglijst is niets om over naar huis te schrijven. Maar met sperweruil, fraters en witbuikrotgans hoor je ons niet klagen. Bovendien hebben we enorm genoten van het goudplevier theater in de bandpolder. Met een zeer zachte, ondergaande zon hebben we drie kwartier naar het schouwspel staan kijken. Daar kan geen zeldzaamheid tegenop!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s