De eerste koolmezen & laatste sprinkhaanzangers

Zaterdag begon vooral met mist. Later op de dag klaarde het op en werd het geweldig weer. Maar ik had andere dingen te doen. Namelijk het heen en weer sjouwen en tillen van o.a. een wasmachine en koelkast tijdens de verhuizing van een vriend. De gehele dag trokken en graspiepers over Almelo maar van tellen is het de hele dag niet gekomen. Voor de zondag zat ik al een tijdje in twijfel. Naar het ringstation of toch gaan trektellen? Het ringstation had mijn voorkeur maar er staan een aantal goede migratie dagen voor de deur. Bij Falsterbo worden al flinke aantallen gezien. Zondagochtend stond ik echter met mijn vriendin op het ringstation. Het was haar eerste keer op een ringstation en zonder het te weten ging ze een goede ochtend tegemoet.

Bij aankomst werd er een sprinkhaanzanger gemeten en gewogen. Zo laat in het jaar worden er nauwelijks sprinkhaanzangers gevangen. Een goed begin van de dag! Normaliter wordt de soort eerder in het jaar gevangen. Maar ringstation Overdinkel heeft ook in 2011 en 2013 de soort op 28 september gevangen. Maar het bleef niet bij de vangst van één vogel. Later op de ochtend vingen we opnieuw een exemplaar. De eerste kreeg echter wat meer aandacht dan de tweede. Wellicht was het de oostelijke ondersoort Straminea? De maten leken wat af te wijken. Maar uiteindelijk werd er toch onze eigen vertrouwde Locustella Naevia van gemaakt. Het houdt de spanning er in ieder geval in. Hieronder een foto waarin het verschil is de te zien in onderstaartdekveren. Waarbij links de vogel met de afwijkende maten (kleur).

Het verschil in de staarten.

Het verschil in de staarten.

De start van de ochtend verliep verder wat rustig qua vogels. Er kwam opnieuw een vuurgoudhaan langs en er werden meerdere zwartkoppen geringd. De voorspelde mist was er niet in de vroege ochtend en de baan voor trekvogels was vrij. Het duurde echter nog even alvorens de trek echt op gang kwam. Net na negen uur hingen de netten in het bos echter goed vol met koolmezen, een enkele pimpelmees, heggenmus, vink en weer wat zwartkoppen. In totaal werden er 39 koolmezen geringd. Voornamelijk juveniele dames – de heren laten nog even op zich wachten. De afgelopen jaren zijn uitstekend voor koolmees geweest. Met recordaantallen in 2012. Of die dit jaar weer worden gehaald moet nog blijken. Maar als er een piek komt dan moet die nog komen. Bij onze oostelijke buren zijn er echter nog geen grote verplaatsingen van koolmees geconstateerd. De variatie in de soort werd wel weer duidelijk. Er zitten ontzettend vale exemplaren tussen. Zie de foto’s hieronder ter vergelijk. Zowel de borst als de rug zijn stukken valer dan we gewend zijn.

Een andere uitstekende soort voor de ochtend was bladkoning. De soort is nog steeds zeer zeldzaam in Twente maar ik heb er de afgelopen week toch al zeker drie gezien en gehoord. Ringstation Overdinkel lijkt de hotspot van de provincie Overijssel te zijn voor deze taiga vogel. Voor ons was het in ieder geval een gezellige en leuke ochtend. Met goede soorten en interessante variatie binnen soorten. Op naar een nieuwe week. Keep on birding.

Advertenties

2 gedachtes over “De eerste koolmezen & laatste sprinkhaanzangers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s