Roep tjiftjaf en trekroep kolgans

Een nieuwe recorder betekent zoveel mogelijk oefenen in het veld. Geen recorder is hetzelfde. Maar soms heb je die gelegenheid niet. Momenteel is het druk op het werk en speelt het weer parten. Met windkracht 4 in het binnenland is het geen pretje om opnames te maken. Laat staan gemakkelijk. De wind zorgt voor een flinke ruis die je er simpelweg niet uit kan filteren. Zelfs niet door hardwarematig je low-cut filter aan te passen of software matig de ruis te onderdrukken. Harde wind is én blijft hoorbaar in een opname. Beginners doen 1) niets aan bewerking of 2) teveel aan bewerking. De kunst is om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Bij teveel ruisonderdrukking lijkt het net alsof je de vogels in de badkamer hebt opgenomen. Teveel snijden in de lage frequenties betekent dat je oorspronkelijk geluid verliest en dat het onherkenbaar wordt. Maar bij te weinig bewerking hoor je auto’s, vliegtuigen en bijvoorbeeld de wind. Bovendien is het geluid dat je wilt laten horen vaak te zacht. Het vinden van de juiste balans is essentieel. Het probleem is dat die balans bij elke opname anders is en er zijn zoveel beschikbare programma’s dat het soms zoeken is naar een speld is een hooiberg. Audiomensen zijn net als fotografen continu bezig om de juiste instellingen te vinden voor het werk dat ze willen delen.

Gisteren had ik na een training in Almelo tijd om wat geluiden op te nemen. Het waaide echter hard. Wellicht dat er iets in Engbertsdijksvenen te vinden was. Lekker dichtbij want ik moest in de middag gewoon weer aan het werk. In het noordelijke stuk van het gebied vond ik een jonge tjiftjaf die zijn roep aan het oefenen was. Een stukje verder vlogen er wat kolganzen over. De wind heb ik door middel van een FFT-filter en Hiss Reduction in Audition grotendeels uit weten te krijgen. Maar zonder de opname te beroven van zijn natuurlijke timbre (klank). Hierdoor is er nog wat wind blijven hangen maar is het niet storend. Probeer met het opnemen van ganzen (en duiven) altijd je low cut filter uit te schakelen. Maar in de situatie van gisteren was dat geen optie door de harde wind. Hieronder vind je de opnames.


Advertenties

3 gedachtes over “Roep tjiftjaf en trekroep kolgans

  1. Leerzaam om te lezen Timo, ook mooi dat je weer met veel enthousiasme aan het opnemen bent.
    Gisteren ook wat opnames gemaakt en dat viel zeker niet mee met die wind, ik heb zo, n idee dat ik de instellingen van mijn SL100 ook nog lang niet goed heb staan, nog veel te veel ruis.

    Gr.Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s