Soundguide

In ontwikkeling

In dit artikel ga ik er vanuit dat je inmiddels opnames van vogelgeluiden kúnt maken. Dat betekent dat je een investering hebt gemaakt in opname apparatuur of een app hebt gedownload. Van jongs af aan is mij geleerd dat je vogels kijkt met je oren. De determinatie van een vogel kun je niet altijd op basis van de uiterlijke kenmerken afronden. Lichtomstandigheden kunnen verraderlijk zijn. Witte vogels kunnen zwart lijken en ook de afmeting van een vogel kan beïnvloed worden door de achtergrondkleur. Een geluidsopname kan de doorslaggevend zijn in de determinatie van de soort. Er zijn namelijk soorten die qua uiterlijk bijzonder veel op elkaar (kunnen) lijken. Een gedegen geluidsopname kan betekenen dat je een overvliegende vogel alsnog kan in het boekje kan bijschrijven.

In Nederland is het moeilijk om een kraakheldere opname te krijgen. Ons kikkerlandje is klein, vol en druk. Er zijn weinig plekken waar je geen menselijke geluiden hoort. Zo zijn auto’s een altijd aanwezige bron van ergernis. Als er geen auto’s rijden dan hangt er een vliegtuig in de lucht of iemand gebruikt zijn motorzaag. Absolute stilte is zeldzamer dan een grote pieper. Naast de mens maakt ook de ‘natuur’ het nodige geluid. Dat geluid heeft geen specifieke bron maar wel een duidelijke richting. De wind speelt je altijd parten. Houd er dus rekenschap mee dat er je bijna altijd ruis op je opname zult horen. De meeste apparaten worden geleverd met een windshield waar je eigenlijk weinig aan hebt. Het zijn zwarte, schuimrubber contructies die weinig toegevoegde waarde hebben. Doe jezelf een groot plezier en koop een windshield zoals een dead-kitten van Røde. De prijs valt vaak enorm mee maar doe onderzoek! Officiële producten zijn vaak erg prijzig en presenteren meestal niet beter dan de goedkopere alternatieven. De wilde bos haren op je apparatuur ziet er wat bizar uit maar het neutraliseert de wind. Dat laatste komt weer ten goede aan de kwaliteit van je opnames.

Dead Kitten om de windruis te onderdrukken

Je hebt een paar investeringen gemaakt en je bent klaar om op pad te gaan. Je hebt gelezen dat geluidsoverlast in Nederland een probleem is. Het is niet niet nodig om meteen emigreren want er is hoop. Zowel soft- als hardware kan uitkomst bieden. Het software-matige deel komt later in het artikel ter sprake. Veel apparaten kennen een ingebouwde optie om lage tonen uit de opname te filteren. Er is nog geen standaard benaming maar meestal is het de ‘low-cut-filter’. Verwacht geen wonderen maar het beperkt de schade. Er zijn echter situaties waarin je deze optie niet wilt gebruiken. Tijdens het opnemen van kraaien, duiven en bijvoorbeeld een roerdomp wil je de low-cut-filter juist uitschakelen. Deze soorten produceren vaak geluiden van een lage frequentie. Je opname wordt niet natuurgetrouw als je deze soort opneemt met de low-cut-filter aan. Het is echter veilig op de optie op aan/on te zetten wanneer je vogelt. Je kunt de low-cut-filter uitschakelen wanneer je een opname maakt van de bovenstaande soorten. Vogels die lage tonen produceren zijn eerder uitzondering dan regel.

Er zijn legio softwareprogramma’s die je kunt downloaden maar hieronder wil ik de belangrijkste doornemen. Gun jezelf de tijd om een programma te leren kennen. Het bewerken van geluiden kost tijd maar in principe voer je elke keer dezelfde truck uit. Verwacht niet dat je binnen een avond de juiste instellingen vindt. Dit kost je tijd. Stuur me gerust een e-mail wanneer je vragen hebt over de instellingen. Het scheelt je waarschijnlijk uren puzzelwerk en het geeft je een prima basis om de rest zelf uit te vogelen.

Sonogram zwarte mees

Raven Lite – Gemaakt door The Cornell Lab of Ornithology.  De Lite versie is gratis te gebruiken maar daarvoor moet je wel de registratie doorlopen. Deze registratie is wat vreemd omdat het lijkt dat je een product koopt. Na de ‘betaling’ ontvang je een e-mail met je registratie-code. Deze code helpt je het product te registreren zodat je het naar hartelust kunt gebruiken. Raven Lite helpt je om sonogrammen te maken. Helaas is het niet mogelijk om het sonogram als afbeelding op te slaan. Je krijgt een afbeelding door een printscreen te maken.

Audacity –  Een gratis programma om audiofragmenten snel en effectief te bewerken. Ook dit softwarepakket is gratis te downloaden.

Wavesurfer – Een van de betere programma (gratis) om een duidelijk sonogram mee te maken. Persoonlijk gebruik ik Wavesurfer vaker dan Raven Lite. Maar Wavesurfer is niet speciaal ontwikkeld voor vogelgeluiden. Raven Lite is dat wel. Het is dus nodig om de instellingen uitvoerig aan te passen. Gelukkig heb ik een .config bestand dat deze aanpassingen in een keer goed zet. Stuur me een e-mail wanneer je interesse hebt.

Adobe Audition – Naar mijn mening het beste programma op de markt. Het is geen gratis pakket en het prijskaartje is fors als je besluit het aan te schaffen. Earbirding blog heeft een stap voor stap guide opgezet hoe je vogelgeluiden het best kunt bewerken. Let wel, er zijn meerdere versies van Audition. Zo zit er in de laatste versie geen Scientific Filter. Een optie die door veel mensen wordt/werd gebruikt om ruis te filteren. Vanaf versie 6.0 is de FFT Filter dermate uitgebreid dat deze de Scientific Filter vervangt. Bovendien is de optie Adaptive Noise Reduction van de nieuwe Audition een bijzonder goede toevoeging.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s